Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Για όσους δεν νηστεύουν


Κρασάτο χοιρινό με κυδώνια, δια χειρός Μαμαλάκη


Το κυδώνι υπήρξε η πατάτα του παρελθόντος.  Μπορεί να τηγανιστεί ακριβώς όπως η πατάτα και είναι γευστικότατο και πολύ ενδιαφέρον. ..


Σε τούτη τη συνταγή θα στολίσει το χοιρινό με το άρωμά του και την ιδιότυπη γεύση του – εννοείται για όσους δεν ακολουθούν τη νηστεία της Σαρακοστής.

Υλικά για 5-6 άτομα

1,2 κιλό ψαχνό χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες
4 μεγάλα κυδώνια καθαρισμένα από το φλούδι και τα κουκούτσια κομμένα σε φετούλες
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρασοπότηρο γλυκό Σαμιώτικο κρασί
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί ξινόμαυρο από τη Μακεδονία
1 κουτ σούπας φυλλαράκια δενδρολίβανο
1 κουτ σούπας ζενιέβρες
Ελάχιστο μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι

Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε καλά τις φετούλες του κυδωνιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ανακατεύοντας συνέχεια και απαλά για να μην σπάσουν.

Μόλις ροδοκοκκινίσουν χωρίς απαραίτητα να είναι καλά ψημένες τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε πιατέλα.

Ρίχνουμε τις μερίδες του χοιρινού μέσα στο λάδι μαζί με το δενδρολίβανο, το μπαχάρι, το τριμμένο κρεμμύδι, τις ζενιέβρες και το πιπέρι.

Σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος και αμέσως μετά σβήνουμε με τα δύο κρασιά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά μας να βράσουν καλά για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και σιγομαγειρεύουμε  μέχρι να απορροφηθεί η περισσότερη σάλτσα και να γίνει τρυφερό το χοιρινό για περίπου άλλα ¾ της ώρας.

Τότε βάζουμε μέσα τα σοταρισμένα κυδώνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-15 λεπτά.

Κλείνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να χλιαρέψει και σερβίρουμε σε κάθε πιάτο λίγο κρέας και μερικά νόστιμα κυδώνια.

Συνοδεύουμε το φαγητό μας με ένα παλαιωμένο ξινόμαυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση