Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αϊ Στράτης: τι δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης για το πρώτο “πράσινο” νησί


Για τον Αϊ Στράτη, το πρώτο μη διασυνδεδεμένο με το ενεργειακό δίκτυο της χώρας νησί που θα καλύψει εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες του από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μίλησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Παύλου Τσίμα στο Βήμα Radio 99,5 ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε πως “σε έξι μήνες περιμένουμε να τελειώσουν όλες οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές κ.λ.π. και μέσα σε ένα διάστημα δυόμισι (2,5) ετών εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί”...

Οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού θα καλυφθούν από  δύο ανεμογεννήτριες, συν ένα φωτοβολταϊκό για την παραγωγή ενέργειας, ενώ για την πράσινη μετακίνηση θα υπάρχουν οχήματα ηλεκτρικά και οχήματα από υδρογόνο.
Ο υφυπουργός πρόσθεσε αναφορικά με την αυτοκίνηση στο νησί, πως “θα υπάρχουν επιπλέον δέκα οχήματα μικρού κυβισμού (scooter) τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δημοτικούς υπαλλήλους και  θα κινούνται με ηλεκτρισμό”.
“Ο ηλεκτρισμός θα παράγεται όχι από πετρελαιογεννήτριες, αλλά από φωτοβολταϊκό και η ισχύς θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες” τόνισε ο κ. Μανιάτης και διευκρίνησε πως “ακόμη και η παραγωγή ενέργειας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι με «πράσινο» τρόπο. Θα υπάρχει μια ειδική μονάδα ηλεκτρόλυσης ώστε να παράγεται υδρογόνο, το οποίο στην συνέχεια θα αποθηκεύεται σε αέρια μορφή. Και θα κατασκευάσουμε το πρώτο «υδρογονάδικο» -κατά το βενζινάδικο- απ΄ όπου θα τροφοδοτείται με υδρογόνο αυτός ο μικρός στόλος”.
Οι δράσεις στον Αϊ Στράτη θα αφορούν και στις κτηριακές υποδομές αφού προβλέπονται παρεμβάσεις στα κελύφη των κτηρίων, ενώ θα γίνει εκτεταμένη εκμετάλλευση και του γεωθερμικού δυναμικού του νησιού.
Τέλος, είπε ο κ. Μανιάτης “θα υπάρξουν ειδικές δράσεις, για παράδειγμα σε ορισμένα ποιμνιοστάσια που δεν υπάρχει ηλεκτρικό θα τοποθετήσουμε ειδικά φωτοβολταϊκά, ενώ θα χρησιμοποιήσουμε εξειδικευμένες εφαρμογές για υδροπονικά θερμοκήπια και βιολογική γεωργία”.
Στόχος του υπουργείου, κατέληξε ο κ. Μανιάτης,  είναι ο Αϊ Στράτης  “να αναχθεί σε ένα ανοικτό εργαστήρι παραγωγής νέας γνώσης και ταυτόχρονα ένα εργαστήρι για μια άλλη κοινωνία πιο φιλοπεριβαλλοντική”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση