Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"Η βία όπως... δεν την ξέρουμε"

Ο Νίκος Κατσαρός γράφει στο "Goal" για τη βία στα γήπεδα και τις αιτίες που τη γεννούν, αλλά και για τις συλλήψεις που δεν γίνονται επειδή παρεμβαίνουν οι διοικήσεις των ΠΑΕ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στο «Goal» για τη βία. Ειδικά από τις συνεντεύξεις με εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Αρη, της Λάρισας, του Ηρακλή, του ΟΦΗ και του Ατρόμητου προκύπτουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες που πολύ αμφιβάλλω αν τις γνωρίζουν όσοι «υπεύθυνοι» ασχολούνται με το πρόβλημα και νομοθετούν για την αντιμετώπισή του...

Από την καταγραφή των απόψεών τους προκύπτουν ορισμένες διαπιστώσεις που ισχύουν για όλους. Οπως για παράδειγμα η σχεδόν απόλυτη απόρριψη της ποινής της φυλάκισης, η οποία καταστρέφει τη ζωή όσων την υφίστανται. Κι όσοι δεν την απορρίπτουν, προτείνουν την κράτηση όσων καταδικάζονται σε ξεχωριστούς χώρους από αυτούς των άλλων ποινικών. Στο θέμα της εξάρτησης των οργανωμένων συνδέσμων από τις διοικήσεις αποκαλύπτονται επίσης χρήσιμα πράγματα.
Οι πιο πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να έχουν κανενός είδους σχέση με τις επίσημες ΠΑΕ. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι -κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- πολλοί παράγοντες επιχείρησαν να προσεταιριστούν τους οργανωμένους προσφέροντάς τους χρήματα, αλλά παραδέχονται ότι υπάρχουν και «επαγγελματίες οπαδοί».
Ως προς τις αιτίες που γεννούν τη βία, η ανομία που κυριαρχεί παντού καταγράφεται ως μία από αυτές. Αλλες είναι το αίσθημα της αδικίας, που κυριαρχεί ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, και η κοινωνική ανισότητα, που επικρατεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μεγάλες ευθύνες καταλογίζονται και στην αστυνομία που αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους, δεν έχει ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της βίας και πολλές φορές συλλαμβάνει αθώους.
Είναι πολύ σημαντική επίσης η πληροφορία ότι στην αστυνομία λειτουργεί σώμα αθλητικής βίας, που αποτελείται από 14 μυστικούς αστυνομικούς, οι οποίοι πηγαίνουν στο γήπεδο ανελλιπώς. Στα συστήματα του συγκεκριμένου τμήματος έχουν καταγραφεί τα πάντα. Ονόματα, διευθύνσεις, βίντεο και φωτογραφίες των περισσότερων επικίνδυνων οπαδών.
Παρ' όλα αυτά συλλήψεις δεν γίνονται επειδή παρεμβαίνουν οι διοικήσεις των ΠΑΕ! Ακόμη και όσοι συλλαμβάνονται και τους απαγγέλλονται κατηγορητήρια, σε ένα μήνα αφήνονται ελεύθεροι. Διαβάζοντας την έρευνα αυτή βεβαιώθηκα ότι οι πολιτειακοί παράγοντες, που κατά καιρούς εξαγγέλλουν μέτρα για την καταπολέμησή της, έχουν αν όχι πλήρη άγνοια του θέματος, σίγουρα εξαιρετικά μονοδιάστατη εικόνα και προσπαθούν με ασπιρίνες να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

sportdog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση