Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

WikiLeaks: 2 δισ. δολάρια για προβληματικά F-16

Φωτίες αναβουν οι νέες αποκαλύψεις μέσω WikiLeaks, ότι η Ελλάδα αν και δαπάνησε 2 δισ. δολάρια, τελικά αγο΄ρασε 60 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, που όμως ήταν προβληματικά! Τον Μάρτιο του 2000 ο τότε υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος,υπέγραψε την παραγγελία για 60 F-16στην τιμή των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Τα αεροσκάφη είναι της Lockhead Martin και το σύστημα αυτοπροστασίας τους της εταιρείαςRaytheon. Τα αεροσκάφη παραλαμβάνονται το 2003 και διαπιστώνεται ότι είναι "τυφλά", δηλαδή το σύστημα αυτοπροστασίας είναι εκτός λειτουργίας.
Αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος δεν έχει κανένα τρόπο να προστατευτεί από επιθέσεις, είναι με λίγα λόγια άχρηστο.
Όπως αποκαλύπτεται από τα τηλεγραφήματα, 9 χρόνια μετά την υπογραφή της παραγγελίας το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Τον Νοέμβριο του 2009 ο νυν υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζει τα παράπονά του προς τον Αμερικανό πρέσβη, Ντάνιελ Σπέκχαρντ ο οποίος και ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"Ο υπουργός παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στο Peace Xenia III F-16 και υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη" γράφει οΣπέκχαρντ. Μάλιστα σημειώνει ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω της διακοπής των διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Raytheon και το ελληνικού υπουργείο Άμυνας.
Έναν μήνα αργότερα ο κ. Βενιζέλος επισκέπτεται και πάλι τον Αμερικανό πρέσβη, επαναλαμβάνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την εταιρεία και ζητεί την παρέμβαση των ΗΠΑ για επίλυση της διαφοράς.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης ρωτά τον Βενιζέλοαν αληθεύουν οι φήμες περί αγοράς Eurofighter και ο υπουργός απαντά ότι πρόκειται για φήμες.
Στη απόρρητο τηλεγράφημα, ο Αμερικανός πρέσβης σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία το πρόβλημα με την Raytheon σε περίπτωση που προσπαθήσει να αγοράσει μαχητικά Eurofighter, ωστόσο οι εναλλακτικές των ΗΠΑ είναι περιορισμένες, τονίζοντας ότι η διαφορά της εταιρείας με το υπουργείο είναι θέμα εμπορικό και όχι διακρατικό

cosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση