Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Δόγμα σοκ στην Κερατέα που αντιστέκεται


Την πολιτική του σοκ εφαρμόζει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες στην Κερατέα, φέρνοντας τους χιλιάδες κατοίκους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκρατίας που θυμίζει μέρες Eπταετίας...

Την Τρίτη, 29 Μαρτίου, οι καμπάνες της εκκλησίας χτυπούσαν ασταμάτητα και οι σειρήνες του δημαρχείου καλούσαν το χωριό στα μπλόκα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συνόδευαν μπουλντόζα επιχειρώντας να ανοίξουν τους δρόμους που, από την προηγούμενη νύχτα, είχαν κλείσει οι κάτοικοι έχοντας πληροφορίες για μεταφορά νέων μηχανημάτων στην περιοχή του Οβριοκάστρου. Τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής νύχτα-μέρα, προσπαθώντας να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους, αφού τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν άγρια τους κατοίκους πνίγοντας στα χημικά ολόκληρη την περιοχή και κάνοντας επιδρομές σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Έσπασαν αυτοκίνητα κατοίκων, κατέστρεψαν τα προκατασκευασμένα κιόσκια στα μπλόκα σπάζοντας τζάμια, πετώντας μέσα δακρυγόνα, σέρνοντας και ξυλοκοπώντας αγρίως τους κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στο κιόσκι του μπλόκου στο Θορικό, με αποτέλεσμα ένας σοβαρά τραυματισμένος εξ αυτών να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ανηλεώς ξυλοκοπήθηκε και ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Κατσουνάκης Κυριάκος, ο οποίος έγινε κι αυτός μαύρος στο ξύλο.
Δεκάδες είναι οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης που καλούνται σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή της Κερατέας καθημερινά από φορείς, κόμματα, κινήσεις και τους όμορους δήμους.
Το κλίμα πυροδοτεί η κυβέρνηση με προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις όπως αυτές του Ραγκούση «Το έργο θα γίνε πάση θυσία» στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα, κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις και στο δίκιο των κατοίκων.
Ξ.Π.
Πρόβα άγριας καταστολής στην Κερατέα
Μοντέλο αντίστασης ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας
Έχουν περάσει 110 μέρες συγκρούσεων στην Κερατέα. Πολιτικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών. 110 μέρες η Κερατέα στέκεται όρθια και αντιστέκεται. Ηρωική και μόνη σαν ένα μικρό, σύγχρονο Μεσολόγγι. Χωρίς βοήθεια, χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη από τις προοδευτικές οργανωμένες δυνάμεις της χώρας.
Η Κερατέα δίνει μαθήματα αντίστασης σε ολόκληρη την κοινωνία αφού, παρά την απομόνωσή της, καταφέρνει και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την κυβέρνηση, την αστυνομία, τα επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. Μπόμπολας) και τα ΜΜΕ. Πλέον, για την κυβέρνηση και το σύστημα, το ζήτημα της Κερατέας δεν είναι απλά και μόνο η κατασκευή του ΧΥΤΑ. Είναι μια πρόβα τζενεράλε για το πώς αντιμετωπίζεται, απομονώνεται και καταστέλλεται μια πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, κοινωνική σύγκρουση. Πρωτόγνωρη σήμερα αλλά μάλλον επαναλαμβανόμενη στο μέλλον. Και απέναντι στο ενδεχόμενο ότι, μελλοντικά, είναι πιθανό να ξεπηδήσουν διαφόρων ειδών «Κερατέες», το σύστημα προετοιμάζεται, δοκιμάζει μεθόδους και τακτικές. Η επιβολή των κυβερνητικών αποφάσεων αποτελεί πλέον και ζήτημα πολιτικού γοήτρου για την κυβέρνηση που δεν επιθυμεί, επ' ουδενί, να υπάρξει ένα νικηφόρο αγωνιστικό παράδειγμα. Η πολιτική της «σιδερένιας φτέρνας» δεν περιλαμβάνει μόνο την αδιάκοπη καταστολή. Συνοδεύεται από την παραπληροφόρηση και τη συκοφάντηση που αφειδώς σκορπάνε τα μεγαλοσυγκροτήματα του Τύπου.
Μοντέλο κοινωνικού αγώνα
Παρ' όλα αυτά, η Κερατέα δεν υποχωρεί. Η τοπική κοινωνία ενωμένη σαν γροθιά και οπλισμένη με τα δίκαια αιτήματά της, έχει φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο.
Σημαντικό στοιχείο του αγώνα είναι η μαζική συμμετοχή και η ενότητα. Ο αγωνιζόμενος κόσμος που αποτελείται από το σύνολο των κατοίκων της Κερατέας και από μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού των γύρω περιοχών, έχει επιδείξει αδιάσπαστη ενότητα γύρω από δύο κεντρικούς στόχους. Πρώτον ο ΧΥΤΑ δεν θα γίνει και δεύτερον να αποχωρήσει η αστυνομία που έχει συμπεριφερθεί στους κατοίκους χειρότερα και από κατοχική δύναμη. Γύρω από αυτούς τους δύο στόχους έχει συσπειρωθεί όλη η τοπική κοινωνία. Η συσπείρωση, μάλιστα, είναι σε πρωτοφανή βαθμό και σε τέτοιο βάθος που, παρ' όλη τη συκοφάντηση και τις απειλές, έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο αγώνα που δεν διασπάται εύκολα. Αυτή η ενότητα δεν είναι κάτι που προέκυψε μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά σφυρηλατήθηκε αργά και σταθερά, τα τελευταία χρόνια, που έχει ανοίξει το ζήτημα και βέβαια πήρε τις σημερινές της διαστάσεις μετά την καταστολή που βίωσε ο τοπικός πληθυσμός. Πλέον, ο αγώνας έχει γενικευτεί γύρω από βαθύτερους κοινωνικούς και ανθρώπινους στόχους. Έχει εξελιχθεί σε μάχη φρονήματος, υπόστασης και αξιοπρέπειας.
Άλλο στοιχείο της αντίστασης του λαού της Κερατέας είναι η μαχητικότητα. Πηγή αυτής της μαχητικότητας δεν είναι άλλη από το συναίσθημα του κόσμου ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος άλλα και αναγκαίος. Δίκαιος γιατί πλέον η τοπική κοινωνία γνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη λύση στο θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στην περιοχή, αλλά δεν το επιτρέπει η διαπλοκή. Αναγκαίος γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ο ΧΥΤΑ φτιαχτεί, αυτό θα αποτελέσει οικολογική καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους και των παιδιών τους. Ακόμα ένα στοιχείο της αντίστασης στην Κερατέα είναι ο υψηλός βαθμός οργάνωσης που έχει. Και αυτό δεν είναι κάτι πουφαίνεται από τις εικόνες της τηλεόρασης ή του Διαδικτύου. Παρ' όλα αυτά, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του τοπικού παρατεταμένου αγώνα. Η οργάνωση μέσα από τις επιτροπές αγώνες, σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές Αρχές, έχει φέρει μεγάλα αποτελέσματα, στο επίπεδο της μαζικότητας, της διάρκειας αλλά και της αντιμετώπισης της καταστολής. Η Κερατέα γίνεται σήμερα ένα πρότυπο κοινωνικής αντίστασης από όπου οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι -και όχι μόνο- έχουν να μάθουν πάρα πολλά.
Nίκος Ταυρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση