Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Μαδρίτη: Ένα εγκαταλελειμμένο παλιό γκαράζ μεταμορφώνεται σε συγκρότημα γραφείων

Διαφυλάσσοντας προσεκτικά την industrial αισθητική και ατμόσφαιρα του χώρου και επιχειρώντας μικρές μα εύστοχες παρεμβάσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση, το ισπανικό γραφείοChurtichaga + Quadra + Salcedo Arquitectosμεταμόρφωσε ένα μάλλον παραμελημένο γκαράζ της δεκαετίας του 40 στο κέντρο της Μαδρίτης σε έναν χώρο ικανό να φιλοξενήσει με τη μέθοδο του timesharing μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες...







Στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο σταθμούς του μετρό, το 350 τ.μ. Madrid Hub Offices έχει διατηρήσει τους ξεφλουδισμένους του τοίχους –που έχουν ωστόσο περαστεί με ένα στρώμα σταθεροποιητικής ρητίνης εξωτερικά- κι όλα σχεδόν τα σημάδια και τις χαρακιές που του κληροδότησε η προηγούμενη, ουδόλως design, περίοδος της ζωής του. Βαμμένο σε βιομηχανικό γκρίζο, με τοίχους και ταβάνι από μπετό, το Madrid Hub Offices καταλήγει να μοιάζει με φιλόξενο, ουδέτερο καμβά πάνω στον οποίον προβάλλονται οι δραστηριότητες των εταιρειών που τον χρησιμοποιούν.
Προκειμένου να είναι συμβατό με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και την «πράσινη» φιλοσοφία της εποχής, το κτίριο –όπως σημειώνεται στη σχετική παρουσίαση του διαδικτυακού newsletter Yatzer- εξοπλίστηκε με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης/ψύξης, ενώ το τσιμεντένιο δάπεδό του αντικαταστάθηκε από ξύλο, το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία μίας σπιτικής, ζεστής ατμόσφαιρας.  Άπλετα φωτισμένο από τον ήλιο, που καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας μπαίνει από τη γυάλινη οροφή του αιθρίου, το Madrid Hub Offices αποτελείται από μία κεντρική σάλα που χρησιμοποιείται ως χώρος εργασίας και συναντήσεων και μια σειρά ανεξάρτητων γραφείων στον στηριγμένο σε ένα πλαίσιο από ατσάλινες δοκούς ημιώροφο.
Εξοπλισμένο σχεδόν ολοκληρωτικά με «ανακυκλωμένα» παλαιά έπιπλα –ελάχιστα πράγματα έχουν στην πραγματικότητα εξαρχής αγοραστεί-  το συγκρότημα Madrid Hub Offices μοιάζει vintage. Ξύλα από παλιά τελάρα φρούτων χρησιμοποιούνται ως σκαμνιά, ράφια, στηρίγματα επίπλων και τραπεζιών –αλλά και για να δημιουργηθούν τα σκαλιά της σκάλας που συνδέει τον ημιώροφο με το ισόγειο.
Δεν πρόκειται απλά για έναν χώρο εργασίας, σημειώνει το Yatzer. Αλλά και για ένα χώρο που συχνά φιλοξενεί κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της γειτονιάς, έναν αληθινά λειτουργικό πολύ-χώρο έκφρασης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του project έφτασε τα 145.000 ευρώ
2 2
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση