Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Παρεμβάσεις για μια πιο «πράσινη» Θεσσαλονίκη

Έντεκα ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο αναπλάσεων δημόσιων χώρων της Θεσσαλονίκης σχεδιάζει ο δήμος και η αντιδημαρχία Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων.

Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, η δημοτική αρχή ελπίζει ότι θα μπορέσει να αλλάξει την όψη της καθημερινότητας στην πόλη, προσθέτοντας περισσότερο πράσινο. Ωστόσο, για να έχουν αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις, προαπαιτούμενο είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών...



Τα προγράμματα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Ζέρβας, είναι σε εξέλιξη, με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το «πακέτο» των αναπλάσεων και της βελτίωσης του δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη είναι πάντως ανοιχτό για τα επόμενα χρόνια και μεταβαλλόμενο ανάλογα και με τις ανάγκες που ανακύπτουν ή με τις προτάσεις και υποδείξεις των πολιτών.

Τα προγράμματα
Τα έργα σε εξέλιξη είναι:

1.
 Βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου στα σχολεία της Τούμπας.

2. Ανάπλαση Νέας Παραλίας.

3. Δενδροφύτευση του πάρκινγκ του αεροδρομίου «Μακεδονία», που αν και δεν είναι στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, ως πύλη υποδοχής των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, κρίθηκε αναγκαίο να αποκτήσει πράσινο.

4. Εκτεταμένο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων σε όλη την πόλη με περισσότερα από 4.000 δένδρα. Ηδη έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, 2.500 δένδρα και άλλα περίπου 2.000 θα φυτευτούν το φθινόπωρο, δεδομένου ότι το καλοκαίρι δε γίνονται δενδροφυτεύσεις.

5.
 Πρόγραμμα συντήρησης των πάρκων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

6. Συνεργασία με ιδιώτες για την αναμόρφωση πάρκων μπροστά από πολυκατοικίες. Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, που σε συνεργασία με το δήμο θα βοηθήσουν στην αναμόρφωση πάρκων που είναι μπροστά από την κατοικία τους. Η αρχή θα γίνει από το πάρκο στη συμβολή των οδών Π. Π. Γερμανού και Παύλου Μελά.

7.
 Αναμόρφωση ενός οικοδομικού τετραγώνου και βιώσιμη αξιοποίηση των αδόμητων χώρων στην περιοχή της Πύλης Αξιού, στο Β' Δημοτικό Διαμέρισμα.

8. Παρεμβάσεις σε περιοχές όπου παρατηρούνται προβλήματα σε πάρκα και ελεύθερους δημόσιους χώρους. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν το δήμο και να ζητούν τη συνδρομή του για την υλοποίηση των προτάσεών τους για την αποκατάσταση και βελτίωση των συνθηκών. Ηδη έχει γίνει αποδεκτή πρόταση για το πάρκο Τυρολόης στην Παναγία Φανερωμένη.

9.
 Πιλοτικό πρόγραμμα για «πράσινες στέγες».

10. Συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης για δενδροφυτεύσεις σε χώρους του λιμανιού.

11. Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της οδού Ικτίνου.

Οι πολίτες
Οπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, «είμαστε ανοιχτοί και σε προτάσεις των πολιτών και των φορέων και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια για περισσότερο πράσινο, για πιο βιώσιμη και πιο όμορφη πόλη. Ο δήμος μόνος του δεν μπορεί να πετύχει. Θέλουμε οι πολίτες και να μας υποδεικνύουν τα προβλήματα και τους χώρους παρέμβασης, όμως θέλουμε ταυτόχρονα να νοιάζονται για τους χώρους που αναμορφώνουμε.

Οι περίοικοι μπορούν να περιποιούνται και να φροντίζουν ώστε να μην κακοποιείται ο δημόσιος χώρος. Πρέπει να σεβόμαστε τα πάρκα. Με υπόδειξη, υιοθεσία και βοήθεια στη συντήρηση θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την πόλη και τους πολίτες».

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση