Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

“Λουκέτο” στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ!

Από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι θριάμβευαν στις ενδιάμεσες εκλογές και ανακτούσαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, τα σενάρια και οι φήμες για την πιθανότητα να οδηγηθεί η κυβέρνηση Ομπάμα στην αναγκαστική αναστολή λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών λόγω έλλειψης πόρων θέριεψαν. Και το πλήρωμα του χρόνου ήρθε …


Αυτή την ώρα οι πιθανότητες να ανασταλεί η λειτουργία της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είναι πολύ περισσότερες από αυτές για την επίτευξη μιας συμφωνίας επί του προϋπολογισμού μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων μέσα στις επόμενες ώρες.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: οι ΗΠΑ οδεύουν προς ένα νέο αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά στο έλλειμμα και στο χρέος. Δυσθεώρητα τα νούμερα, το χρέος είναι πια εκτός ελέγχου και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγάγει στην υπ’αριθμόν ένα προτεραιότητά τους την «πίεση» προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραματικές μειώσεις προκειμένου τουλάχιστον να τιθασευτεί το έλλειμμα. Κι ως εκ τούτου έρχονται σε ευθεία ρήξη με

το «πρόγραμμα Ομπάμα» που προβλέπει αύξηση του κοινωνικού κράτους (ενδεικτικά τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης Medicare και Medicaid) και «φορολογική αντιμετώπιση» του … χάους στα έσοδα.

Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι απέχουμε πλέον ώρες από το shutdown (δηλαδή τη διακοπή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών) στις ΗΠΑ, με αρκετούς εκ των σκληροπυρηνικών στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων να θεωρούν πως εάν ο Ομπάμα εξαναγκασθεί να πάει σε shutdown τότε θα είναι πιο εύκολο να συναινέσει στις δραστικές περικοπές που εισηγείται τώρα η Αντιπολίτευση. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει σημαντικά την αμερικανική οικονομία, αλλά δηλώνει και αποφασισμένος να το αφήσει να συμβεί εάν οι αντίπαλοί του δεν κατανοήσουν τη ζημιά που προκαλούν στη χώρα με τις επιλογές τους.

Μήλον της έριδος οι δαπάνες


Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για τις περικοπές των δαπανών το τρέχον έτος. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο Γερουσιαστής John Boehner δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση – ούτε και στην εσπευσμένη συνάντησή του με τον ίδιο τον Ομπάμα βρέθηκε – κυρίως γιατί οι μεν Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περικοπές από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το υπόλοιπο του έτους ύψους άνω των 60 δις δολαρίων, τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί «κάνουν πίσω» σε κεφάλαια και δράσεις συνολικού ύψους 33 δις. Οι τελευταίοι, δια στόματος του επικεφαλής τους στη Γερουσία HarryReid, διατείνονται πως δεν υποχωρούν στις ρυθμίσεις για τις εκπομπές του θερμοκηπίου και στη διάθεση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για αμβλώσεις. «Θυμίζουν» επίσης πως στις 17 Μαρτίου είχαν υπαναχωρήσει σε δράσεις ύψους 3 δις δολαρίων προκειμένου τότε να «περάσει» ρύθμιση που επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας της κυβέρνησης έως τις αρχές Απριλίου ΧΩΡΙΣ να έχει ψηφισθεί ο προϋπολογισμός του 2011. Ο οποίος ακόμα δεν έχει ψηφισθεί.

Κι εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα: οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ είναι η ριζική αλλαγή του … προγράμματος Ομπάμα! Κι από τη στιγμή που έχουν την πλειοψηφία στα νομοθετικά σώματα εξωθούν τον Πρόεδρο στις εσχατιές των … ανοχών του.

Όσο συμβαίνει αυτό όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται δέσμια ενός νόμου του 1870!!! Ο οποίος ρητά προβλέπει πως ορισμένες «μη ζωτικές» λειτουργίες της κυβέρνησης και του κράτους δεν μπορούν να λειτουργούν – άρα και να απορροφούν λεφτά – χωρίς έγκριση του κατ’ έτος προϋπολογισμού. Είναι το περιβόητο «government shut down». Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο πάντως οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν βιώσει άλλες 10 (!) φορές προσωρινή διακοπή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόσο στη διακυβέρνηση Κάρτερ, όσο και στη θητεία Ρήγκαν. Η τελευταία χρονικά – και μεγαλύτερη σε διάρκεια, 26 ημέρες – σημειώθηκε το 1995 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Οι συνέπειες...

Ουσιαστικά όταν παύει να λειτουργεί η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι παραλύει το κράτος. Η παύση αφορά σε μια σειρά επιμέρους κρατικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων που ΔΕΝ περιλαμβάνουν τους τομείς της Εθνικής Ασφάλειας, τις ένοπλες δυνάμεις, το προσωπικό της υπηρεσίας Αεροπορίας (αεροδρόμια, ελεγκτές κυκλοφορίας), αλλά και τα βασικότερα τμήματα στον Τομέα Υγείας. Με δυο λόγια αστυνομικοί και τελωνειακοί για παράδειγμα δουλεύουν κανονικά. Όπως και οι γιατροί και τα νοσοκομεία, ΟΧΙ όμως οι πανεπιστημιακές κλινικές και ο τομέας της Έρευνας. Επίσης ΔΕΝ λειτουργούν για παράδειγμα οι αυτόματοι τηλεφωνικοί αριθμοί στη χώρα!

Επίσης δεν δουλεύουν τα Μουσεία, τα πολιτιστικά κέντρα, Δεν εκδίδονται κρατικά έγγραφα παντός είδους και δεν μπορεί κανείς να πάρει βίζα από τρίτες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και το shutdown είναι ακριβό! Γιατί μπορεί να μην απασχολούνται για κάποιο διάστημα δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ο μισθός τους, οι αμοιβές τους γενικότερα, ΔΕΝ περικόπτονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το

1995 οι 26 ημέρες αυτού του ιδιότυπου λοκ – άουτ στοίχισε σε μισθούς 1,25 δισ. δολάρια. Για ωράριο 9 - 5 …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση