«62 Χρόνια Κατοχή – 62 Χρόνια Αντίσταση»
Εκδήλωση – Συζήτηση με τον Norman Finkelstein
στην Αθήνα το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011, 6,00 μμ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (αμφιθέατρο ΜΑΧ)
Ο Norman Finkelstein έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που
περιλαμβάνει επίσης το Παρίσι και τη Βηρυττό. Ο γνωστός διανοητής και συγγραφέας, καλεσμένος της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και του Παλαιστινιακού Συλλόγου AL-AWDA (ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ), θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, στο Πολυτεχνείο (Πατησίων, αμφιθ. ΜΑΧ) και ώρα 18.00.
Γεννημένος το 1953 στο Μπρούκλιν, από γονείς επιβιώσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο Norman Finkelstein πήρε το διδακτορικό του το 1988, από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Princeton. Δίδαξε για πολλά χρόνια πολιτική θεωρία, ενώ στη θεματολογία του συγκαταλέγεται η Ισραηλινο - Παλαιστινιακή διαμάχη. Ήδη από τη διδακτορική του διατριβή επέλεξε να αναδείξει και να υποστηρίξει «αιρετικές» αλήθειες. Αντιπαρατέθηκε σε ένα best seller της εποχής στην Αμερική, που υποστήριζε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόσφατοι μετανάστες στην Παλαιστίνη! Υπηρέτησε με συνέπεια και μαχητικότητα τις απόψεις του παρά το κόστος: τον εξοστρακισμό του από τα αμερικανικά πανεπιστημιακά οφίτσια.
Ο Νόαμ Τσόμσκι στο έργο Understanding Power εξαίρει την ακέραιη επιλογή του Φινκελστάιν (κεφ. «Η μοίρα ενός έντιμου διανοούμενου»). O Τσόμσκι δεν έπαψε να τον στηρίζει στις δύσκολες επιλογές του, να καταγγέλλει την «τζιχάντ» των θεσμικών πανεπιστημιακών και άλλων κύκλων στην Αμερική, που μετέρχονται κάθε μέσο: από παρεμπόδιση της έκδοσης βιβλίων του έως συκοφαντικές εκστρατείες για να ακυρώσουν τις απόψεις του. Διωγμένος από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξαιτίας των μαχητικών αντισιωνιστικών απόψεών του, είναι τώρα ένας εξωσυστημικός δάσκαλος.
Ο Φινκελστάιν (ή Φινκελστίιν, όπως επίσης προφέρεται) είναι συγγραφέας έξι βιβλίων που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 40 χώρες. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: Εικόνα και πραγματικότητα της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διαμάχης (2004) και Η βιομηχανία του Ολοκαυτώματος, Σκέψεις σχετικά με την εκμετάλλευση της εβραϊκής οδύνης (2001) από τις Εκδόσεις του 21ου αιώνα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου