Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πάτρα - Αμαλιάδα, κοινά προβλήματα κοινός αγώνας!!!


Συνάδελφοι/ησες, η παράνοια ήρθε να εγκατασταθεί και στο χώρο της παιδείας. Η υπουργός πρόσφατα αποφάσισε το κλείσιμο 100 σχολών, που πλέον έχουν θεωρηθεί αναποτελεσματικές βάσει...
... της μανατζαρίστικης εκτίμησής των διοικούντων της εκπαίδευσης .
Αυτή η εφιαλτική πραγματικότητα της εμπορευματοποίησης της παιδείας επιβάλλεται (όπως έγινε και με το νόμο πλαίσιο σχετικά με το άρθρο 16) σταδιακά και μάλιστα παρουσιάζεται σαν αναγκαιότητα για την μακροπρόθεσμη ύπαρξη και λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επίθεση ξεκινά στα αδύναμα τμήματα καθώς αυτά είναι

μη ανταγωνιστικά σε μια κοινωνία που ως ποιότητα νοείται η ανταγωνιστικότητα, καθώς ορίζουν οι επιταγές της Τρόικας.

Συγκεκριμένα, πολλά τμήματα έχουν κλείσει ενώ ακόμα πιο πολλά στοχοποιούνται για κλείσιμο και ξεκινάει συνεπώς η επιχείρηση αποδυνάμωσής τους.

Το Τ.Ε.Ι της Αμαλιάδος αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της πραγματικότητας αυτής ,δεχόμενο μια συντονισμένης επίθεσης που τραντάζει συθέμελα την ομαλότητα της λειτουργίας του και την ουσία της ύπαρξης του.

Παρακάτω παραθέτονται μερικά από τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κεντρική διοίκηση Πατρών:

Ø  Αλλαγή οδηγού σπουδών στη μέση του τρέχοντος εξαμήνου πράγμα που οδήγησε σε ένα χάος με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανένας φοιτητής ,δάσκαλος ή προϊστάμενος πως θα ολοκληρωθεί η μετάβαση και πως θα δομηθούν τα μαθήματα με αποτέλεσμα να περνάει ο καιρός και να μην πραγματοποιούνται μαθήματα,

Ø  80 άτομα ανά εργαστήριο 18 θέσεων και λίστες αναμονής με 100 άτομα, επίσης παράγοντες που απέκλεισαν για 3 εβδομάδες τη διεξαγωγή των μαθημάτων

Ø  Το σύστημα για τις δηλώσεις των μαθημάτων άνοιξε 1 Νοέμβρη με δεσμεύσεις που δεν ισχύουν και με παρουσιάσεις μαθημάτων μόνο του νέου προγράμματος σπουδών εκ των οποίων οι φοιτητές δεν μπορούσαν να πάρουν τα μαθήματα στα οποία είχαν δικαίωμα. Μετά από άλλες τρείς εβδομάδες διαβουλεύσεων και αναθεωρήσεων ξεκίνησε το σύστημα, ανασκευασμένο, με μικρό ποσοστό λάθους. Όλον αυτόν τον καιρό τα μαθήματα δεν γίνονταν ολοκληρωμένα καθότι οι φοιτητές δεν ήξεραν καν τι μπορούν ή δεν μπορούν να δηλώσουν.

Ø  Το κτήριο στο οποίο λειτουργούμε έχει 3 εργαστήρια και 4 αίθουσες θεωρίας και είναι πρώην εγκαταστάσεις σταφιδαποθήκης, θεωρημένες ως ακατάλληλες μετά το σεισμό του 2007.

Ø  Οι συμβάσεις των καθηγητών από δωδεκάμηνες έγιναν εξάμηνες με αποτέλεσμα το Φλεβάρη να λήγουν και να βρεθεί πάλι η σχολή, οι εργαζόμενοι σε αυτή και οι φοιτητές σε τέλμα.

Για όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος Φοιτητών Αμαλιάδος έκανε δύο εβδομάδες αποχή (μετά από τον χαμένο χρόνο από τα υπερπληθοί εργαστήρια) με ολικό αίτημα τη διόρθωση όλων των παρατυπιών χωρίς επιβάρυνση των φοιτητών με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.

Στο τέλος του εξαμήνου ανακοινώθηκε από το συμβούλιο του Τ.Ε.Ι ότι δεν πληρείται ο επαρκής αριθμός μαθημάτων, άρα το εξάμηνο χάνεται, με τους φοιτητές να μην έχουν δικαίωμα στην εξέταση των μαθημάτων.

Για ευθύνη της διοίκησης χρεώνονται οι φοιτητές και χάνουν τα χρήματα ,το χρόνο και τα ακαδημαϊκά-κοινωνικά τους δικαιώματα.

Εμείς λέμε ένα τεράστιο ΟΧΙ σε όλη αυτή τη σαπίλα και την επίθεση την οποία δεχόμαστε και θέτουμε ένα συνολικό πλαίσιο παιδείας προειδοποιώντας τους συμφοιτητές μας ότι τα φαινόμενα της Αμαλιάδας είναι προαναγγελία για το τι θα ακολουθήσει σε όλον τον ακαδημαϊκό χώρο. Χαρακτηριστικά, τα τμήματα Τουριστικών επιχειρήσεων, Ανακαίνιση και αποκατάσταση κτηρίων αλλά και Κοινωνικής εργασίας είναι από τα πρώτα στη λίστα καταργήσεως ή συγχώνευσης.


Για όλους τους παραπάνω λόγους ο φοιτητικός σύλλογος Ε.Π.Δ.Ο. του Τ.Ε.Ι. Αμαλιάδας στις 13/01/11, αποφάσισε και προχώρησε σε κατάληψη της κεντρικής διοίκησης  του Τ.Ε.Ι. Πάτρας απαιτώντας:

* Να μη χαθεί κανένα μάθημα- εξάμηνο και να δοθεί παράταση εξαμήνου ώστε να προχωρήσουμε κανονικά σε εξεταστική.
* Να πληρωθούν οι καθηγητές μας και να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις εργασίας που λήγουν το Φεβρουάριου και που είναι και ο κύριος λόγος που αρνιούνται να δώσουν την παράταση στην εξεταστική μας. Μονιμοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και πρόσληψη νέου για την ομαλή λειτουργία των Τ.Ε.Ι. .
* Άμεση  μεταφορά στο καινούργιο κτήριο της σχολής μας, (που εγγράφως και με σφραγίδες από το 2007 μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα πηγαίναμε) έτσι ώστε να υπάρχει ο χώρος να γίνουν οι απαραίτητες αναπληρώσεις και μαθήματα για να μπορέσουμε να κατεβούμε σε εξεταστική μέσα στη παράταση που απαιτούμε.

Ως εκ τούτου καλούμε τους συναδέλφους και συμπολίτες μας στο συνολικό αγώνα για την υπεράσπιση της παιδείας που οι μάνατζερ και οι κυβερνώντες θέλουν να διαφθείρουν. Παράλληλα σας καλούμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 17/01/11, ώρα 12:00μμ στην κεντρική διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας που έπειτα από τις πιέσεις μας ο πρόεδρος, κ. Καπλάνης, αναγκάστηκε να δεχθεί και να παρίσταντο.

Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε τις μυστικές συναντήσεις του συμβούλιου  ΤΕΙ Πατρών  και τις προβοκατόρικες αποφάσεις του όσον αφορά τα προστιθέμενα μαθήματα στην λίστα τις εξεταστικής ,η όποια έχει ήδη 5 θεωρίες και 3 εργαστήρια από τα 42 μαθήματα του οδηγού σπουδών που μετά από απόφαση τους μας επιτρέπουν να εξεταστούμε. Ο πινάκας αναθεωρήθηκε σε 9 εργαστήρια (όχι όλων των τμημάτων) και σε 9 θεωρίες  από τα 42 μαθήματα του νέου οδηγού σπουδών και αναρτήθηκε στην σελίδα του Α.Τ.Ε.Ι Αμαλιάδας 16/1/2011 ημέρα Κυριακή. Αυτό έγινε ώστε να καταστείλει την διαμαρτυρία των φοιτητών που απαιτούν να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα του νέου οδηγού σπουδών προσφέροντας τους κάποια ψίχουλα νομίζοντας ότι έτσι θα παρατήσουν τον αγώνα τους και θα συμβιβαστούν με αυτό το μικρό μερίδιο μαθημάτων.Το δικαίωμα στη σωστή παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ελεύθερου πολίτη. Όλοι στον αγώνα της αντίστασης στην παιδεία της Τρόικας!!!!Σύλλογος Ε.Π.Δ.Ο.  ΑΤΕΙ Αμαλιάδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση