Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η μαριχουάνα προκαλεί σχιζοφρένεια

Διαψεύδεται και επισήμως ο Μπομπ Μάρλευ που υποστήριζε πως η μαριχουάνα «είναι καλή για το άσθμα και την γρίπη» σε πασίγνωστο τραγούδι του, καθώς έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το νοσοκομείο Prince of Wales δείνχει πως η χρήση ινδικής κάνναβης μπορεί να προκαλέσει σχιζοφρένεια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νέος Κόσμος, η χρήση της μαριχουάνας αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος ψυχολογικά προβλήματα, ακόμη και σχιζοφρένεια, στο μέλλον.

Οι Αυστραλοί ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ και το νοσοκομείο Prince of Wales μελέτησαν πάνω από 20.000 ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες μαριχουάνας είχαν κατά 41% υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψύχωση και συμπτώματα όπως παραισθήσεις σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το ναρκωτικό αυτό.

Μάλιστα, τις ψυχώσεις αυτές τις εκδηλώνουν, σύμφωνα με τη μελέτη, δυόμιση χρόνια νωρίτερα από άτομα που δεν έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας και εμφανίζουν συμπτώματα ψυχώσεων.

«Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος ιδιαίτερα για νέα παιδιά των οποίων ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμα» είπε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Δρ Μάθιου Λάρτζ.

Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση. Επίσης, συνδέουν τη χρήση μαριχουάνας με την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια: οι χρήστες μπορεί να ακούν φωνές ή να βλέπουν ανύπαρκτα πράγματα.

Ο ίδιος είπε ότι τα πορίσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά γιατί, έστω και παροδικά, το 33% του αυστραλιανού πληθυσμού κάνει χρήση μαριχουάνας και το 18% των μαθητών του λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση