Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Το πρώτο μάτι του "σωλήνα" είναι πλέον γεγονός

Το πρώτο μάτι του σωλήνα είναι πλέον γεγονός. Φέρει ιαπωνική υπογραφή και αναπτύχθηκε στο εργαστήριο με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία τεχνητών αμφιβληστροειδών με στόχο τη μεταμόσχευσή τους σε περίπτωση εκφυλιστικών οφθαλμικών παθήσεων, και όχι μόνο...

Ούτε οι ίδιοι οι ερευνητές που εργάστηκαν πάνω στα σχετικά πειράματα δεν περίμεναν τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

«Εκπλαγήκαμε» παραδέχονται στην επιθεώρηση «Nature» οι αναπτυξιακοί βιολόγοι, οι βιομηχανικοί και οι βιοχημικοί από το Ινστιτούτο Ρίκεν, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του επιστήμονα Γιοσίκι Σασάι καλλιέργησαν τα βλαστοκύτταρα ποντικών για να αναπτύξουν τις πρωταρχικές δομές του οφθαλμού. Οι ερευνητές δεν πίστευαν ότι τα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να διαταχθούν με αυτόνομο τρόπο, αφού δεν τα καθοδήγησαν έτσι ώστε να λάβουν μια συγκεκριμένη μορφή.

«Η γέννηση ενός οργάνου -γράφουν στην επιθεώρηση- είναι μια διαδικασία που απαιτεί μια πολύπλοκη σκηνοθεσία προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι διάφοροι τύποι κυττάρων θα αλληλεπιδράσουν και θα υιοθετήσουν μια συλλογική συμπεριφορά που θα οδηγήσει σταδιακά στον σχηματισμό των ιστών». Η ιαπωνική έρευνα, όμως, έδειξε ότι ο σχηματισμός του ματιού εξαρτάται μονάχα από ένα εσωτερικό πρόγραμμα των κυττάρων, ένα είδος αυτο-οργάνωσης που καθορίζει τη θέση και τη διαφοροποίηση του κάθε στοιχείου. Ο Σασάι και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να δημιουργήσουν στον δοκιμαστικό σωλήνα ένα όργανο τρισδιάστατο και πλήρες, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις βιοσυμβατές βάσεις, ως είθισται στα εργαστήρια όπου αναπτύσσονται διάφορα άλλα τεχνητά όργανα, όπως οι πνεύμονες ή η καρδιά. Το νέο όργανο δημιουργήθηκε με έναν αυθόρμητο τρόπο, λες και τα κύτταρα καθοδηγούνταν από έναν εσωτερικό μηχανισμό. 

Φυσικά, παραμένουν ακόμα πολλά στοιχεία προς εξακρίβωση, όμως οι Ιάπωνες επιστήμονες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι άνοιξαν μια νέα σελίδα στην αναγεννητική ιατρική και με αυτήν θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη μεταμόσχευση ιστών του αμφιβληστροειδούς που έχουν αναπτυχθεί τεχνητά, αντί για απλή μεταμόσχευση κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση