Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

12o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου της Ελλάδας

Αθήνα : Πέμπτη 31 Μαρτίου έως Παρασκευή 8 Απριλίου 2011
ATTIKON CINEMAX CLASS – APOLLON CINEMAX CLASS –
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑUDITORIUM ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝΘεσσαλονίκη : Πέμπτη 7 έως Τρίτη 12 Απριλίου 2011
ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Καινοτομίες 2011

O Designer:
Ο ταλαντούχος ελληνογάλλος σχεδιαστής Antoine Antoniadis δημιουργεί για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας μία συλλεκτική κολεξιόν από φουλάρια και δερμάτινες πλεκτές τσάντες, σήμα κατατεθέν του οίκου του, φτιαγμένα από εκλεκτά υλικά και με μια πινελιά αισθησιασμού που φέρει την σφραγίδα ΑΑ.

Η νέα κολεξιόν του με αξεσουάρ 2011 / 2012 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 19 Μαρτίου 2011 στο πλαίσιο του 9oυ Athens Χclusive Designers Week που θα διεξαχθεί από 19 ως 22 Μαρτίου στην Αθήνα.

Τα Βραβεία:
Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής το οποίο συνοδεύεται από καμπάνια ΜΜΕ (ραδιόφωνα + αφίσες) που προσφέρει ένας Χορηγός ΜΜΕ/Επικοινωνίας.
Βραβείο Κοινού το οποίο αναλαμβάνει μία γαλλική εταιρία στην Ελλάδα και απονέμεται στον διανομέα κατά την κυκλοφορία της ταινίας στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή:
Επιτροπή ελληνικών και γαλλόφωνων προσωπικοτήτων με Πρόεδρο τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Τμήματα του Φεστιβάλ

Διαγωνιστικό Τμήμα
Η επιλογή των καλύτερων γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. 15 κινηματογραφικά διαμάντια, από τις πιο καυτές παραγωγές του 2010 και 2011, διαγωνίζονται και συναγωνίζονται σε λάμψη και αρτιότητα.

Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
16 καλλιτεχνικά, γαλλόφωνα αριστουργήματα, έρχονται στην Ελλάδα για να αναδείξουν τον δυναμισμό και την κοινωνικό-πολιτιστική ποικιλομορφία του γαλλόφωνου κινηματογράφου. Η φετινή επιλογή περιλαμβάνει παραγωγές του 2010 που προβλήθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ και απασχόλησαν τους απανταχού λάτρεις της Έβδομης Τέχνης.

Από το low budget, έντονο μελόδραμα, «Donoma» του πολλά υποσχόμενου Γάλλο – Αϊτινού Djinn Carrenard που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στο περασμένο φεστιβάλ του Pussan, μέχρι το σοκαριστικά αλλόκοτο χιούμορ του «Kill Me Please», το φεστιβάλ προτείνει την πολυφωνία ως βασική κινηματογραφική κατεύθυνση.

Σε μια απόπειρα σύστασης των πιο ιδιαίτερων Γαλλικών κινηματογραφικών τάσεων του σήμερα, το καθιερωμένο πλέον Πανόραμα παρουσιάζει την αποκάλυψη του φεστιβάλ Κανών του 2010, το «Un Poison Violent». Η νεαρή σκηνοθέτιδα, ελπίδα του Γαλλικού κινηματογράφου, Katell Quillevere, τιμήθηκε για το «Love Like Poison», όπως είναι ο επίσημος διεθνής τίτλος του, με βραβείο Jean Vigo, μια από τις πιο τιμητικές διακρίσεις για το Γαλλικό σινεμά διαχρονικά.

Για τη συμπλήρωση της «πανοραμικής» πολυθεματικότητας, ισχυρό χαρτί αποτελεί και η βασική εκπροσώπηση της Γαλλικής ευαισθησίας. Το «Pauline et Francois» αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής. Η πανέμορφη Laura Smet, συγκλονίζει με μια καταπληκτική ερμηνεία που ξεχειλίζει ρεαλισμό και συναίσθημα.

Το Πανόραμα ως ένα από τα πιο ελεύθερα – θεματικά – και αβανταδόρικα τμήματα του φεστιβάλ αποσκοπεί στην προώθηση, όπως προαναφέραμε, της Γαλλικής κινηματογραφικής ποικιλομορφίας. Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, το πρόγραμμα του φεστιβάλ, έχει επιλέξει για το κινηματογραφόφιλο κοινό 16 πρόσφατες μεγάλου μήκους παραγωγές, όλες διαφορετικές και ξεχωριστές. Μείνετε συντονισμένοι στα επίσημα μέσα* του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, για ενημερώσεις και έκτακτες ανακοινώσεις.

Προβολές για Νέους
4 ταινίες με θεματικές που καλύπτουν, διαφορετικό η κάθε μία, ηλικιακό φάσμα από 6 έως 18 ετών

Λευκή Κάρτα στον Ανάδοχο του Φεστιβάλ
Ένας υψηλός, κάθε χρόνο, καλεσμένος του φεστιβάλ επιλέγει στιγμιότυπα του Γαλλικού κινηματογράφου που σημάδεψαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία του. Για τη φετινή 12η διοργάνωση, η “ανάδοχος” του φεστιβάλ θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ηθοποιός με σημαντικό παρελθόν και φοβερές προοπτικές εξέλιξης.

Ciné-mix με φόντο το Παρίσι
Ωδή στο Παρίσι. Προβολή τριπλού αφιερώματος και συνοδεία ζωντανής μουσικής με τη συμβολή ενός εκ των πλέον σημαντικών Γάλλων μουσικών, dj, παραγωγών της δεκαετίας μας.

Μεταμεσονύκτιες Προβολές - Επιλογή “Νύχτες Πρεμιέρας”
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου της Ελλάδας, συνεργάζεται και φέτος με το έτερο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», προτείνοντας από κοινού 4 ταινίες ιδιαίτερου ύφους και αισθητικής.
Οι μεταμεσονύχτιες προβολές γνέφουν στους πιο τολμηρούς θεατές με μια πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα καλύπτει επιμελώς ένα ευρύ φάσμα της Horror αισθητική με 4 συνολικά προτάσεις μοναδικής έντασης και αισθητικής. Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στον κινηματογράφο Λαίς και θα περιλαμβάνει τους εξής τίτλους:

- La Meute του Franck Richard
- Cannibal του Benjamin Viré
- Ils των Xavier Palud, David Moreau
- Lèvres de Sang του Jean Rollin

8. Αναδρομή στις Ταινίες του Claude Chabrol, παρουσία του Κώστα Γαβρά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
15 ταινίες ορόσημα της πλούσιας κινηματογραφικής καριέρας του Claude Chabrol, από το «Les Cousins» μέχρι το «Bellamy».

Συμπληρώνοντας μισό χρόνο από τη μέρα που ο απρόβλεπτος auteur άφησε την τελευταία του πνοή, το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιχειρεί να αποδώσει φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι φυσικά η αναδημοσίευση ενός σημαντικού τμήματος από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνήματα του πληθωρικού και αλλόκοτου σκηνοθέτη. Η πραγματοποίηση ενός σύντομος περάσματος από τα πιο σημαντικά φιλμ του Γαλλικού κινηματογράφου, ξεκινώντας από τη Nouvelle Vague και καταλήγοντας στην πρεμιέρα του τελευταίου του φιλμ, Bellamy.

Το αφιέρωμα, που θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστα Γαβρά, συνοψίζει, σε 15 μόλις ταινίες, ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της κινηματογραφικής, παραγνωρισμένης τελευταία, ιδιοφυίας που ακούει στο όνομα Claude Chabrol. Την επιμέλεια των προβολών αναλαμβάνει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, σε συνδυασμό με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:


- La Route de Corinthe
- A Double Tour
- Les Liens Du Sangre
- Dr. M
- L’Enfer
- La Ceremonie
- Rien Ne Va Plus
- A CŒur Du Mensonge
- Merci Pour Le Chocolat
- La Fleur Du Mal
- La Fille Coupee en Deux
- Les Cousins
- Bellamy

Ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου: www.ifa.gr
Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στο Facebook: http://www.facebook.com/festivaldufilmfrancophone12
Το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Twitter: http://twitter.com/#!/IFAgr

Καλλιτεχνική Διευθύντρια :Εlise Jalladeau, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση