Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Και εφιαλτικό σενάριο για χρέος 200% ΑΕΠ!

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα, έχουν εντοπισθεί αστοχίες και καθυστερήσεις που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επιβάλλουν να εφαρμοστούν νωρίτερα τα διαρθρωτικά μέτρα, από το 2011 κιόλας...
Με τα δεδομένα θα γίνει το Μάιο και η επόμενη αξιολόγηση της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στον επανασχεδιασμό των μέτρων της περιόδου 2012-2014.

Όπως προκύπτει από την έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θέτει σε προτεραιότητα μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων 24 και πλέον δισ. ευρώ σε ως το 2014.

Έμφαση δίνει η έκθεση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση απαιτείται να συγκρουσθεί με ισχυρά συμφέροντα για να τα καταφέρει.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ, με  βάση την εφαρμογή του Μνημονίου περιλαμβάνουν και το πολύ άκρως αρνητικό σενάριο, στην περίπτωση που ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση. Στην περίπτωση αυτή το χρέος μπορεί να φθάσει στο 200% του ΑΕΠ. Θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2013 και μετά. Μπορεί να υποχωρήσει κατά επιπλέον 16,5% του ΑΕΠ εως το 2015 και κατά 18% έως το 2020, εάν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης:

 •        οικονομική συρρίκνωση 3% φέτος, ανάκαμψη από το 2012 με ανάπτυξη 1,1%, ενώ θα φθάσει το 2,1% την περίοδο 2013-14.
 •        μείωση του πληθωρισμού έως 1% στα τέλη του 2011 και διατήρησή του και το 2012.
•        άνοδος 10% στην ανταγωνιστικότητα στα επόμενα 5 ως 6 έτη, λόγω και του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος.
 •        ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα μας, σε σύγκριση με το 2010.
 •        πιθανή περαιτέρω αύξηση των spreads. Θα έχει έμμεσες επιπτώσεις κυρίως στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και στην βελτίωση της επιχειρηματικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Παρά τις καθυστερήσεις και την αστοχία στον έλεγχο των πληρωμών του κράτους (καθυστερεί όλο και περισσότερο να πληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη του σε ιδιώτες), το ΔΝΤ έχει δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της  με αντάλλαγμα τα μέτρα της περιόδου 2012-2014, ύψους 8%, αλλά και πρόσθετα μέτρα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3%.

Η έκθεση του ΔΝΤ έχει λάβει υπ’ όψιν της και την τελευταία υποβάθμιση από τη Moody’s, όπως επισημαίνουν όμως οι συντάκτες της, δεν επηρεάζει την ουσία της αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Παρότι τα spreads εκτοξεύτηκαν στις 900 μονάδες, το αναθεωρημένο Μνημόνιο αφήνει ήδη περιθώριο για νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση