Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Andonis Foniadakis: o διεθνής Έλληνας!


Ο Έλληνας χορογράφος και σκηνοθέτης από την Ιεράπετρα της Κρήτης, Andonis Foniadakis, συγκαταλέγεται στην γενιά των χορογράφων που την τελευταία οκταετία είναι συνέχεια παρούσα με δημιουργίες του σε πολύ σημαντικές ομάδες χορού σε Ευρώπη και Αμερική.


Είναι ελάχιστες ως και σπάνιες, οι περιπτώσεις Ελλήνων χορογράφων σύγχρονου χορού, που αναλαμβάνουν να χορογραφήσουν μία ολόκληρη βραδιά αποκλειστικά με δική τους δημιουργία, σε μία από τις πιο σημαντικές ομάδες χορού της Βραζιλίας, το Sao Paolo City Ballet. Αντίστοιχα, το ίδιο και στην Ελβετία στα μπαλέτα της Γενεύης. Παράλληλα «τρέχουν» μικρότερες παραστάσεις και συμμετοχές για τα μπαλέτα της Φλωρεντίας, του Amsterdam Dance Group της Ολλανδίας ενώ είναι ήδη καλεσμένος με την δική του ομάδα Apotosoma σε Φιλανδία, Παρίσι, Βερολίνο και Ιταλία και όλα αυτά σε μία και μόνο χρονιά.
Με αυτό το δραστήριο πρόγραμμα και τις τόσο σημαντικές συνεργασίες δεν φαντάζει καθόλου περίεργο, γιατί ένας Έλληνας και όχι ένας Βραζιλιάνος, επιλέχθηκε να χορογραφήσει μία επετειακή παράσταση με τριάντα οκτώ βραζιλιάνους χορευτές, για τα εκατό χρόνια του Εθνικού θεάτρου χορού του Σάο Πάολο, που ξανανοίγει τις πόρτες του στο κοινό μετά από έργα συντήρησης που κράτησαν παραπάνω από είκοσι πέντε χρόνια.
Εξαιρετικές καταστάσεις, απλά γιατί ο Αντώνης Φωνιαδάκης ήταν μία εξαιρετική περίπτωση από την αρχή της καριέρας του. Ξεκίνησε στα πασίγνωστα μπαλέτα του ιδιοφυούς Maurice Béjart, όταν σε μία προσωπική οντισιόν που έκανε ο ίδιος επί ελληνικού εδάφους ψάχνοντας Έλληνες που θα μπορούσαν να φοιτήσουν στη σχολή του Rudra Béjart της Λοζάνης και στη συνέχεια να στελεχώσουν μόνιμα την χορευτική του ομάδα. Μέσα σε πενήντα Έλληνες χορευτές -αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα- ο Αντώνης ήταν ο ένας από τους δύο Έλληνες χορευτές που επέλεξε να πάρει μαζί του στη Λοζάνη. Μετά από μία εννιάχρονη επαγγελματική καριέρα χορευτή στις χορευτικές ομάδες του Bejart Ballet Lausanne, του Lyon Opera Ballet και του συγκλονιστικού Ιάπωνα Saburo Teshigawara οι πρώτες χορογραφικές ανησυχίες άρχισαν να «προκαλούν» τον Αντώνη και σταδιακά οι προσωπικές του δημιουργίες έβαλαν τα θεμέλια για το άκρως πρωτοποριακό και χαρακτηριστικό στυλ του χορογράφου πλέον, Foniadakis. Ίδρυσε την δική του ομάδα χορού Apotosoma στη Lyon της Γαλλίας και οι παραγγελίες από μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα δεν άργησαν να έρθουν.
Oι χορογραφίες του δείχνουν την απόλυτη κυριαρχία μίας απαιτητικής τεχνικής επιδεξιότητας που σε συνεπαίρνει με το πλούσιο κινησιολογικό τους λεξιλόγιο. Αφηγήσεις ιστοριών που συνδυάζουν υποκριτική, χορογραφία, εικαστικές τέχνες. Ο μόνιμος μουσικός συνεργάτης του Αντώνη, Julien Tarride μεταφέρει κοινό και χορευτές, σε φανταστικούς κόσμους με μόνο όπλο την εξαιρετική σύλληψη και εκτέλεση της χορογραφίας. Ανάμεσα στις σημαντικές του συνεργασίες ήταν και αυτή με τον τωρινό σύντροφο της Natalie Portman, Benjamin Millepied που το περασμένο καλοκαίρι καθυστέρησε την αναχώρησή του από την Αθήνα για να παραστούν με την Portman, σε παράσταση του Αντώνη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Σαν ένας ταξιδιώτης του κόσμου με παγανιστικούς, πρωτόγονους ήχους και συναισθήματα για τον άνθρωπο της πόλης ο τρομερά δυναμικός συνδυασμός κορμιών και συναισθημάτων, αναγάγουν τις παραστάσεις του κυριολεκτικά, σε μια αξέχαστη εμπειρία. Άλλοτε μπορεί να θυμίζουν μεταμοντέρνα συναυλία του υπέροχο Αμερικανού τραγουδιστή Iggy Pop -άλλωστε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Αντώνη τον θυμίζουν πολύ- ή να είναι εμπνευσμένες από την εσωτερική ανθρώπινη μας ανάγκη για λύτρωση και αισιοδοξία. Με μόνιμη βάση τη Lyon της Γαλλίας εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ο διεθνής αυτός Έλληνας καταφέρνει να «μεταφράζει» δημιουργικά όλα τα κοινωνικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά του ερεθίσματα προκαλώντας υστερία και δυνατά συναισθήματα σε θεατές που αν και καλά εκπαιδευμένοι στη φιλοσοφία του μοντέρνου χορού, στο πρόσωπο του Andonis βλέπουν έναν ανήσυχο καλλιτέχνη, με δυνατό εμπορικό εκτόπισμα, καθώς κάθε του παράσταση γίνεται από νωρίς sold-out.
Από τις περιπτώσεις που άλλος ένας Έλληνας μεγαλουργεί με ξεκάθαρο όραμα και διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο το Ελληνικό πνεύμα αλλά και τι σημαίνει αυθεντικό, μοναδικό ταλέντο. Πάρτε μια γεύση από τα ακόλουθα links:

queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση