Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σεξ εν ώρα ύπνου


Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστηµίου του Καναδά, περίπου το 8% των ανθρώπων που αντιµετωπίζουν διαταραχές ύπνου κάνουν σεξ ενώ κοιµούνται και δεν θυµούνται τίποτε την επόµενη µέρα.

Μια άγνωστη διαταραχή
Η σεξυπνία είναι µια διαταραχή ύπνου, όπως η υπνοβασία, και συναντάται σε ένα µικρό ποσοστό ατόµων σε παγκόσµιο επίπεδο, ίσως πολύ µικρότερο του 1%. Πρόκειται για µια συµπεριφορά κατά την οποία το άτοµο εµπλέκεται σε σεξουαλικές πράξεις στον ύπνο του, ενώ όταν ξυπνήσει δεν θυµάται τίποτα. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι η σεξυπνία, όπως και η υπνοβασία, συµβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Πολλαπλά τα πιθανά αίτια της εµφάνισής της
Παλαιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι η συγκεκριµένη διαταραχή εµφανιζόταν σε ανθρώπους µε υποκρυπτόµενα ψυχολογικά προβλήµατα, που πραγµατοποιούσαν όσα ονειρεύονταν. Σήµερα, παρά το γεγονός ότι ελάχιστα πράγµατα είναι γνωστά στους επιστήµονες για το σεξ κατά τη διάρκεια του ύπνου, η σεξυπνία θεωρείται ότι σχετίζεται µε την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι µε κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό πρόβληµα. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείονται για την εµφάνισή της παράγοντες όπως η αίσθηση συναισθηµατικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, ο φόβος και η έλλειψη συναισθηµατικής οικειότητας, αισθήµατα ενοχής, ντροπής και εγκατάλειψης, ενώ για την εµφάνισή της ενοχοποιούνται και η λήψη ναρκωτικών, το αλκοόλ, το άγχος και η κόπωση.

Πιο επιρρεπείς οι άντρες
Σύµφωνα µε πρόσφατες έρευνες, σεξυπνία παρουσιάζει το 1/3 του πληθυσµού που πάσχει από διαταραχές ύπνου. Οι άντρες µάλιστα φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπείς, καθώς παρουσιάζουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από τη συγκεκριµένη διαταραχή σε σύγκριση µε τις γυναίκες. Για τη συχνότητα εµφάνισης της σεξυπνίας στο γενικό πληθυσµό υπάρχουν µόνο εκτιµήσεις και όχι πραγµατικά στοιχεία διότι οι άνθρωποι σπανίως δηλώνουν στον γιατρό τους αυτή τους τη συµπεριφορά, κυρίως λόγω ντροπής, ενώ εκτιµάται πως µόλις ένας στους 4 έχει απευθυνθεί σε ειδικό για να ζητήσει βοήθεια. Αυτό που ενδεχοµένως θα τους αναγκάσει να αποταθούν σε εξειδικευµένο γιατρό είναι κυρίως ο σύντροφός τους, ο οποίος γίνεται αποδέκτης της συµπεριφοράς αυτής.

Άσχηµες συνέπειες για τον σύντροφο
Τις περισσότερες φορές οι σεξουαλικές πράξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου συµβαίνουν ανάµεσα σε ανθρώπους που έχουν ερωτική σχέση, και µάλιστα µια φυσιολογική, συνηθισµένη ερωτική ζωή όταν δεν κοιµούνται. Ο τρόπος όµως µε τον οποίο βιώνει τη σεξυπνία το άτοµο που βρίσκεται στο ίδιο κρεβάτι µε τον πάσχοντα ποικίλλει. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόµων που δεν ενοχλούνται ή το απολαµβάνουν. Αναφέρονται όµως και άλλες δυσάρεστες εµπειρίες, καθώς ο «υπνοβάτης» µπορεί να γίνει βίαιος µε τον σύντροφό του. Αν λοιπόν το άτοµο το οποίο υπόκειται στις εν λόγω ενέργειες δεν αποδέχεται τη σεξουαλική επαφή και τις εκλάβει ως επίθεση, τότε το θέµα προσλαµβάνει διαστάσεις βιασµού. Βέβαια επειδή συνήθως πρόκειται για σύζυγο ή ερωτικό σύντροφο που έχει σχέση αγάπης µε το πάσχον άτοµο, η πιο πιθανή αντίδραση είναι να το ενηµερώσει και να συζητήσει µαζί του τρόπους αντιµετώπισης της διαταραχής.

Αντιµετωπίζεται;
Η σεξυπνία «αποκαλύπτεται» συνήθως από τον ειδικό όταν το άτοµο απευθύνεται σε αυτόν για κάποια άλλη, πιο συνηθισµένη ή σοβαρότερη διαταραχή. Η ψυχοθεραπεία µπορεί να αντιµετωπίσει ικανοποιητικά τη σεξυπνία, καθώς και η παράλληλη χορήγηση αντικαταθλιπτικών.

Συνήθως οι σεξουαλικές πράξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου συµβαίνουν ανάµεσα σε ανθρώπους που έχουν ερωτική σχέση.


Της Φαίης Ευθυµίου
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΡΩΜΑΝΟΥ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ - ΣΕΞΟΛΟΓΟΥ, ΠΡΟΕ∆ΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΕΞΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑϊΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ

forma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση