Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Βόμβες, αντί για εκεχειρία!

Χθες έκανε λόγο για κατάπαυση του πυρός και συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σήμερα εξαπολύει δριμεία επίθεση στη Βεγγάζη και σε άλλες πόλεις. Ο λόγος για τον Μουαμάρ Καντάφι, που μοιάζει να εμπαίζει τις διεθνείς δυνάμεις και να τους πετάει ανοιχτά το γάντι...
Πριν λίγο διαμήνυσε ότι η Δύση δεν έχει κανένα δικαίωμα να επέμβει στη Λιβύη και αν το κάνει θα μετανιώσει.



Σύμφωνα με επιστολή του Καντάφι προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».



Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Σάββατο τη Βεγγάζη, η οποία βομβαρδίστηκε, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της. Το πρωί, αεροσκάφος, πιθανότατα MIG, έπεσε φλεγόμενο από τα πυρά των αντικαθεστωτικών.

Οι λιβυκές δυνάμεις, πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα επίθεση με βλήματα όλμου και στην πόλη Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και η πόλη εξακολουθεί να μην έχει προμήθειες νερού, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός κατοίκου.




Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκαλείται στο Παρίσι, όπου αναμένεται να ληφθεί η πολιτική απόφαση για πλήγματα με στόχο το καθεστώς Καντάφι και την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Στη σύνοδο συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που αναχώρησε για τη γαλλική πρωτεύουσα. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν στις 1130 GMT περίπου, στο Παρίσι, μία ώρα πριν ξεκινήσει η διεθνής σύνοδος για τη λιβυκή κρίση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση