Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Όταν το διαδίκτυο γίνεται θύτης, με θύματα τα παιδιά

Διανύουμε τον 21ο αιώνα, τον αιώνα των σύγχρονων τεχνολογιών, της ψηφιακής εποχής όπου το ανθρώπινο μυαλό έχει ξεπεράσει κάθε δυνατό σημείο του παρελθόντος. Η τεχνολογία πλέον κινείται με ρυθμούς που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί εύκολα να συλλάβει, ενώ τα πάντα εκσυγχρονίζονται...


Το Ιντερνετ στην εποχή μάς θεωρείται ένα από τα πιο βασικά σημεία, καθώς έχει συμβάλει με τέτοιο τρόπο στις ζωές των ανθρώπων, ώστε ένας μεγάλο μέρος της ζωής μας να εξαρτιέται από αυτό. Χαρακτηριστικά, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων χρησιμοποιεί τους ηλεκτρονικές υπολογιστές για την διεκπεραίωση της επαγγελματικής δραστηριότητας, σε όποιο κλάδο κι αν ανήκει αυτή.
Είναι γεγονός λοιπόν, ότι το ίντερνετ έχει γίνει πλέον ένα με την καθημερινή δράση του ανθρώπου και συντονίζει ποικίλες δραστηριότητες του σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Ισως ένα μεγάλο μείον του διαδικτύου είναι ότι πολλές φορές το σερφάρισμα στο διαδύκτυο και η διασκέδαση γίνεται ένα. Είναι ακριβώς εκείνο το σημείο όπου οι ανθρώπινες επαφές εξαλείφονται και χάνουν τόσο την αξία τους. Χάνεται η άμεση ανθρώπινη επικοινωνία, ο απλός διάλογος και όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από το λεγόμενο chat, τον διαδικτυακό διάλογο, ο οποίος βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση στην νεολαία.



ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Αυτή η μικρή οθόνη, πριν κάποια χρόνια δεν φανταζόταν κανείς πόσους κινδύνους θα έκρυβε πίσω της, ιδιαίτερα με το πέρασμα των χρόνων. Είναι εντυπωσιακό ότι τόσα ποικιλόμορφα πρόσωπα μπορεί να υπάρχουν μέσα σε ένα μόνο ηλεκτρονικό σκεύος «καταναλωτικής ηδονής».

Υπάρχει όμως και ένα πολύ ευαίσθητο σημείο που θα έπρεπε να απασχολεί έντονα την κοινωνία. Ο λόγος, για τα μικρά παιδιά, τα οποία μαθαίνουν να σερφάρουν ήδη από τις τελευταίες τάξεις τους δημοτικού. Η ανάγκη επιτακτική, λένε κάποιοι, αφού έχουμε περάσει και στην εποχή της διαδικτυακής μάθησης. Αυτό όμως, με δεδομένο την μη κριτική σκέψη των παιδιών και την μη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, συνεπάγεται τον κίνδυνο.
Παιδεραστία, πορνογραφία, παιδοφιλία. Οι βασικοί και πιο διαδεδομένοι θήτες, οι οποίοι με όπλο το διαδίκτυο, «σκοτώνουν» με τον τρόπο τους παιδικές ψυχές.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Φυσικά η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα. Μάλιστα η κεντρική και ανατολική Ευρώπη αποτελεί την φθηνότερη λύση για τους στεγνούς αυτούς επαγγελματίες, αφού παιδιά από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, εξαιτίας της φτώχειας και τις μνήμες του πολέμου, εμπλέκονται σε ένα παντοδύναμο δίκτυο εκμετάλλευσης, που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η διαστροφή δεν έχει σύνορα. Η Ασία στέλνει παιδιά στην Σκανδιναβία, στην Σουηδική Αραβία, στα Εμιράτα, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της UNISEF, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών που εκδίδονται στην Ασία, ξεπερνά τις 650.000. Η Λατινική Αμερική και κυρίως η Βραζιλία τροφοδοτεί με παιδιά τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, καθώς και τα κράτη της Μ. Ανατολής και του Περσικού κόλπου. Η Αλβανία ωστόσο προμηθεύει την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τα κυκλώματα της παιδεραστίας φυσικά οργανώνονται. Προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Ειδικά ταξιδιωτικά γραφεία στις δυτικές χώρες, οργανώνουν ταξίδια σεξοτουρισμού για τους δυτικοευρωπαίους και τους βορειοαμερικάνους, ενώ, όπως συμβαίνει σε όλες τις οργανωμένες «εκδρομές», κυκλοφορούν σχετικοί τουριστικοί οδηγοί που περιέχουν δρομολόγια προς τους σεξοπαραδείσους, διευθύνσεις οίκων ανοχής με παιδιά, ονόματα και διευθύνσεις ξενοδοχείων καθώς και υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης και προστασίας. Εντυπωσιακό είναι ακόμα το γεγονός ότι παρέχουν και νομικές συμβουλές από συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία!

Όπως είναι επακόλουθο, τα περισσότερα παιδιά οδηγούνται στον θάνατο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Άλλα εθίζονται στα ναρκωτικά, άλλα αυτοκτονούν , ενώ κάποια άλλα καταλήγουν εγκληματίες, αναπαράγοντας το έγκλημα που οι μεγάλοι διέπραξαν σε βάρος τους.

Όσο βαρύγδουπο κι αν ακούγεται μιλάμε για μια κοινωνία η οποία βιάζει τα παιδιά της με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό μαρτυρούν η αντικοινωνική συμπεριφορά, η ροπή προς την εγκληματικότητα και η κατάληξη στην αυτοκτονία. Το μόνο που φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει είναι η ψυχή αυτών των παιδιών, αφού την έχουν ήδη χάσει.

ΠΑΝΤΙΝΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

http://katerinapantinaki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση