Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ρόι, πιάσε μια μπιρίτσα!

Από το... hangover στο γήπεδο και από τον περιπτερά στην προπόνηση! Το Lost σας παρουσιάζει έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν έρθει στην Ελλάδα, ο λόγος για τον Ρόι Τάρπλεϊ!




Όνομα: Ρόι Τάρπλεϊ
Ημερομηνία Γέννησης: 28 Νοεμβρίου του 1964, Νέα Υόρκη
Καριέρα: Το άστρο του αυτοκαταστροφικού Ρόι άρχισε να ξεπροβάλλει στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Την πρώτη του χρονιά οδήγησε το κολέγιό του στην κατάκτηση του National Invitation Tournament, ενώ ακολούθησαν δύο άκρως επιτυχημένες σεζόν. Ίσως το νεαρό της ηλικίας, ίσως η δόξα που είχε στο κολέγιο, έφεραν τις πρώτες κραιπάλες. To αλκοόλ και τα ναρκωτικά ήταν τα στοιχεία της κακής εξωγηπεδικής του ζωής.
Όλα φυσικά έχουν και το τίμημά τους. Στο ντραφτ του 1986, γνωστό και ως... καταραμένο αφού πολλοί από τους παίκτες που είχαν επιλεγεί, εθίστηκαν στα ναρκωτικά, επιλέχθηκε στην 7η θέση, ενώ θα μπορούσε να είναι πιο ψηλά. Οι Ντάλας Μάβερικς παρ' όλα αυτά, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και τον έκαναν μέλος της οικογένειάς τους.
Ως ρούκι έβγαλε και με το παραπάνω ασπροπρόσωπους τους ανθρώπους της ομάδας κι όλα έδειχναν πως θα εξελιχθεί σε τεράστιο παίκτη. Η αγάπη του όμως για τις μπίρες και τα ναρκωτικά (κυρίως για την κοκαΐνη) τον κέρδισαν, ενώ η εμφάνιση τραυματισμών ήρθε να ολοκληρώσει το παζλ. Το ΝΒΑ τον απέβαλε τον Ιανουάριο του '89 για το υπόλοιπο της σεζόν. Η επιστροφή την επόμενη χρονιά ήρθε, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε. Οι κακές συνήθειες δεν είχαν κοπεί, κάτι που επέφερε την οριστική του αποβολή από τη λίγκα, όταν και αρνήθηκε να περάσει από drug test.
O Tάρπλεϊ αναγκάστηκε να παίξει σε μικρότερες λίγκες, με την αποχώρηση του Νίκου Γκάλη να του έρχεται κουτί (ίσως και μπίρας). Ο νεοφερμένος πρόεδρος Θεόφιλος Μητρούδης έπρεπε να αναπληρώσει και με το παραπάνω το όνομα του Έλληνα θρύλου. Ο τότε προπονητής των «κιτρίνων» Στιβ Γιατζόγλου ήταν σίγουρος ότι ο 28χρονος Αμερικανός θα δεχτεί την πρότασή τους: «Αυτός κατούρησε έξι εκατομμύρια δολάρια, σ' εμάς θα κολλήσει;»! Έτσι κι έγινε! Ο Τάρπλεϊ έκανε το μεγάλο βήμα και ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό του Άρη.
Εκεί ο Αμερικανός έκανε θαύματα, χαρακτηριστικό είναι ότι σε παιχνίδι κόντρα στον Πειραϊκό έσπασε τα κοντέρ μαζεύοντας 1.941 βαθμούς στο tendex, ρεκόρ για το οποίο χρειάστηκαν 17 χρόνια για να καταρριφθεί από τον Δημήτρη Μαυροειδή (1.991 πόντους)! Για 19 αγωνιστικές όλα κυλούσαν μέλι για τους Αρειανούς, καθώς μετρούσαν μόλις μία ήττα... μέχρι που ήρθε ο τραυματισμός του Τάρπλεϊ που τον άφησε δύο μήνες έκτος. Κάποιοι βέβαια λένε ότι η μπίρα ήταν αυτή που τον είχε κερδίσει... κι όχι άδικα. Η επιστροφή του ήρθε με την ομάδα του να βρίσκεται στην πέμπτη θέση της Α1 και στη συνέχεια να γνωρίζει τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό (2-1). Το highlight των προημιτελικών πάντως ήταν το... πιθανό ρεκόρ του Ρόι! Μαρτυρίες υπαλλήλου του ξενοδοχείου όπου διέμενε η ομάδα στην Χαλκίδα αναφέρουν ότι βρέθηκαν 35 (!) κουτάκια μπίρας κάτω από το κρεβάτι του Αμερικανού!
Το πρωτάθλημα τελείωσε για τον Άρη... όχι όμως και το Κύπελλο, αφού οι «κίτρινοι» είχαν έναν τελικό με τον Παναθηναϊκό. Ε; και... ο Αμερικανός τα βρόντηξε κι έφυγε για την πατρίδα του!
Η μοίρα όμως τα' φερε έτσι ώστε να γυρίσει στη χώρα μας... αυτή τη φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού του Γιάννη Ιωαννίδη. Με Πάσπαλι, Φασούλα, Σιγάλα, Τόμιτς, Νάκιτς, Τάρπλεϊ... η κορυφή ήταν σίγουρη. Βέβαια κανείς δεν υπολόγισε στα τερτίπια του Αμερικανού.
Στο Τελ Αβίβ οι «ερυθρόλευκοι» με τον Τάρπλεϊ να κάνει ακόμα μία τρελή εμφάνιση (21π., 16ριμπ.) πέρασαν το εμπόδιο του «αιώνιου» αντιπάλου Παναθηναϊκού στα ημιτελικά και προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Ευρωλίγκας. Η Μπανταλόνα απέκλεισε την Μπαρτσελόνα κι όλοι έχρισαν τον Ολυμπιακό ως το απόλυτο φαβορί. «Από αυτούς δεν θα φάω πάνω από 60 πόντους... τόσους επιθετικούς έχω», είπε χαρακτηριστικά ο «Ξανθός».
Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο... ή πιο συγκεκριμένα τον καβγά που έγινε στο ξενοδοχείο. Ο Τάρπλεϊ πλακώθηκε με τον Μπάμπη Παπαδάκη... κι ο Αμερικανός εξαφανίστηκε! Ψάξε από δω, ψάξε από κει... άφαντος ο Τάρπλεϊ, ο οποίος σύμφωνα με όσα λέγονται δεν άφησε μπιραρία για μπιραρία εκείνο το βράδυ. Μάλιστα ακούγεται ότι ο Ιωαννίδης έβαλε τον Γιαννάκη σε ένα ταξί και του είπε: «Αν δεν τον βρεις, μη γυρίσεις πίσω!». Το θέμα τελικά λύθηκε με την παρέμβαση του Σωκράτη Κόκκαλη τα ξημερώματα. Ο τελικός όμως ήταν κοντά, όπως και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ολυμπιακού (57-59, ηττήθηκε από την Μπανταλόνα).
Η Ευρώπη τελείωσε, αλλά το πρωτάθλημα μόλις άρχιζε. Ο Ολυμπιακός ήθελε τη νίκη απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο για να τερματίσει πρώτος και τα κατάφερε χάρη στον Τάρπλεϊ. Ίσως είχε πιει, ίσως είχε τύψεις, το σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός πέτυχε δύο τρελά τρίποντα λίγο πριν από τη λήξη του παιχνιδιού εκτός συστήματος και έδωσε την πρωτιά στους Πειραιώτες. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο ήρθαν με τη σειρά τους, όπως και οι Μαβς!
Ο μπιρόβιος παίκτης επέστρεψε στην ομάδα που τον λάτρεψε κι αυτός την πλήγωσε ξανά... Οι όροι ήταν σαφέστατοι: ένα παράπτωμα και το ΝΒΑ θα αποτελεί για πάντα παρελθόν. Μία μπύρα ήταν αρκετή κι ο Ρόι επέστρεψε στη χώρα μας για να φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή και του Έσπερου. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να κάνει το πέρασμά του από διάφορους συλλόγους του κόσμου, για να βγάλει χρήματα από το άθλημα που λάτρεψε όσο τις καταχρήσεις.
Extras: *Όταν αποχώρησε από τον Ολυμπιακό μεγάλη ζημιά έπαθε και ο περιπτεράς απέναντι από το ΣΕΦ, που τον προμήθευε μπίρες πριν από την προπόνηση. Πολλά τα... χρωστούμενα, και άντε να τον βρει!
*Μία από τις κοπέλες του γνώρισε την πιο άσχημη πλευρά του αλκοολισμού, μια και ο Ρόι δεν δίστασε να τη σιδερώσει στο πρόσωπο!
* Σε αγώνα του Ολυμπιακού με το Περιστέρι ο Λανς Μπέργουολντ των φιλοξενούμενων μάτωσε και πασάλειψε τον Ρόι με αίμα φωνάζοντάς του «πάρε... AIDS»! Ο Αμερικάνος φοβήθηκε για πρώτη φορά και αμέσως τράβηξε για τον πάγκο να σκουπιστεί. Δεν ξέρουμε πάντως αν έκανε εξετάσεις τις επόμενες ημέρες...
* Όταν πήρε μεταγραφή στον Απόλλωνα Λεμεσού, είχε κυκλοφορήσει το αστείο ότι έφτασε στο αεροδρόμιο με δύο σακ βουαγιάζ. Ένας από τους υπεύθυνους της ομάδας θέλησε να τον βοηθήσει, αλλά την πάτησε! Αφού διάλεξε τη βαριά βαλίτσα… αυτή που είχε τις μπίρες δηλαδή!
Πού να 'σαι τώρα: Το 2002 ο Τάρπλεϊ δήλωσε χρεοκοπία, ενώ αναγκάστηκε να περιπλανιέται σε φθηνά motel λαμβάνοντας χαρτζιλίκι από την κοπέλα του 10$ την εβδομάδα! Παρ' όλα αυτά δεν το 'βαλε κάτω, παρά τα λάθη το ΝΒΑ ήταν πάντα στη καρδιά του και θα έκανε τα πάντα για να επιστρέψει. Σε ηλικία 39 χρονών, λοιπόν, κατέθεσε τα χαρτιά του ώστε να τον δεχτεί ξανά. Το μόνο που ήθελε ήταν να κλείσει την καριέρα του με ψηλά το κεφάλι. Το ΝΒΑ χωρίς λόγο απέρριψε την αίτησή του, κι ας πέρασε με επιτυχία όλα τα τεστ. Έτσι αποφάσισε να καταθέσει μήνυση εναντίον των Μαβς, με την υπόθεση τρία χρόνια αργότερα (το 2009) να λύνεται εκτός δικαστηρίων (λέγεται ότι η ομάδα έδωσε κάποια χρήματα στον παίκτη, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα). Από τότε λέγεται ότι έχει κάνει την εμφάνισή του στο Χιούστον αφού η ζωή είναι πολύ φθηνή, αλλά για τον Τάρπλεϊ ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος…
Αν ήταν σήμερα παίκτης, θα ήταν ο… Γουντς! Για πολλούς ο Ρόι Τάρπλεϊ παραμένει το καλύτερο τεσσάρι που έκανε το πέρασμά του στην Ευρώπη (άφησε το ΝΒΑ σε ηλικία 28 ετών). Το ταλέντο του Αμερικανού ήταν ασύγκριτο! Αν αγωνιζόταν σήμερα θα μας θύμιζε σε πολλά τον Κιντέλ Γουντς, όχι για τα αθλητικά του προσόντα αλλά για τα καμώματά του. Αδυναμία στο γυναικείο φύλο, οξύθυμος χαρακτήρας, όπως και η λατρεία τους για τις απαγορευμένες ουσίες, είναι στοιχεία που ταιριάζουν γάντι και στους δύο!

gazzeta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση