Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη ο νέος φορολογικός νόμος

Γιώργος Κοντογιάννης 



      Το  νομοσχέδιο για τη φορολογία επιτείνει  την αστάθεια στο φορολογικό μας  σύστημα και προκαλεί πολλές πρόσθετες  αδικίες. Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία του στην Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια...

      Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα νέα δεδομένα που  φέρνει για την ποινική δικαιοσύνη το νέο νομοσχέδιο καθώς επιβάλει αυστηρές και εξαντλητικές κυρώσεις, οι οποίες και την αρχή της αναλογικότητας παραβιάζουν και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν λύνουν καθώς είναι βέβαιο πως θα ωθήσουν τους παραβάτες στη διαφθορά, αφού προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλάκιση θα επιχειρήσουν να χρηματίσουν τους ελεγκτές τους
      Πέρα  από τη δριμεία κριτική που  άσκησε ο Γιώργος Κοντογιάννης στην Κυβέρνηση για την επιφανειακή  αντιμετώπιση του φορολογικού συστήματος, προχώρησε στην διατύπωση προτάσεων  και κατευθύνσεων για τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
      «Πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Κυβέρνηση  ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο από την αύξηση των φορολογικών  εσόδων.
      Πρέπει  να καταλάβετε ότι η οικονομία για να ανορθωθεί χρειάζονται επενδύσεις.
      Χρειάζεται  σταθερό φορολογικό σύστημα. Απλοποιείστε λοιπόν σε ένα εγχειρίδιο όλες τις  φορολογικές διατάξεις για να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής τις  υποχρεώσεις του. Εσείς δυστυχώς μέσα σε 1,5 χρόνο έχετε φέρει 7 φορολογικά νομοσχέδια.
      Υλοποιείστε την προεκλογική σας εξαγγελία  και καταργείστε τον Κώδικα Βιβλίων  και Στοιχείων.
      Καθιερώστε, όπως σας προτείνει η Δημοκρατική  Συμμαχία, ενιαίο φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα  στο ύψος του 20%
      Δώστε κίνητρα για να ρίξουν χρήμα στην αγορά οι τράπεζες.
      Αξιοποιείστε  και εκσυγχρονίστε τις ηλεκτρονικές υποδομές ώστε οι διασταυρώσεις στοιχείων  να γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
      Εφαρμόστε ένα πάγιο σύστημα ρύθμισης χρεών  για να αποφευχθούν στο μέλλον τραγελαφικές ρυθμίσεις όπως η περαίωση.
      Την φοροδιαφυγή κ. Υπουργέ θα την  πατάξει το ελληνικό κράτος αν καταφέρει  και στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς δύο πλευρές.
      Πρώτον, ότι δεν κάνει συμβιβασμούς με κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται και όση δύναμη κι αν κατέχει είτε μέσω της θέσεώς του στην πολιτική, είτε στην οικονομία, είτε στα μέσα ενημέρωσης.
      Και δεύτερον, ότι είναι αποφασισμένο να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς  μέσα στις εφορίες.
      Το  διττό αυτό μήνυμα δεν το στέλνει  το συζητούμενο νομοσχέδιο, για να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο την εξυγίανση και την ανόρθωση της οικονομίας μας.
      Αντίθετα  το νομοσχέδιο αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, και αποτρέπει κάθε επενδυτή να έλθει στην Ελλάδα. Και χωρίς  ιδιωτικές επενδύσεις ούτε ανάκαμψη θα υπάρξει, ούτε, βεβαίως, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση