Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Θαύματα γίνονται ακόμα...

Ενώ η Ιαπωνία μετράει 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους...Τα θαύματα συνεχίζονται στην Ιαπωνία, καθώς εννέα ημέρες μετά την ερήμωση της περιοχής από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι, ζωντανοί βρέθηκαν σήμερα μια 80χρονη και ένας 16χρονος κάτω από ερείπια στην πόλη Ισιμάκι βορειοανατολικά της χώρας.


Την  είδηση μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το οποίο επικαλέσθηκε την αστυνομία της επαρχίας Μιγιάγκι, σύμφωνα με την οποία, η 80χρονη και ο 16χρονος έδωσαν σημεία ζωής σε αστυνομική ομάδα διάσωσης. Και οι δυο ήσαν πολύ αδύναμοι, αλλά είχαν τις αισθήσεις τους.

Την ίδια ώρα ο νεώτερος επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανήλθε στους 8.133, ενώ 12.272 είναι οι αγνοούμενοι, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την αστυνομία.

Η αστυνομία νωρίτερα είχε εκφράσει φόβους για πάνω από 15.000 νεκρούς μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι.

Συνεχίζονται, ωστόσο οι προσπάθειες να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες, ώστε να επανέλθει και στο σύστημα ψύξης. Η εταιρία η οποία διαχειρίζεται τον κεντρικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά πως θα είναι «δύσκολο» να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα 2. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσπάθεια και την ελπίδα ότι η ηλεκτροδότηση "θα έχει αποκατασταθεί ως τις 18:00" (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Μηχανικοί έχουν συνδέσει καλώδια στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 και ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση μέσα στην ημέρα ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες 3 και 4. Ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό «σταθεροποίηση» στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς «επιστρέφει στο κανονικό», ανέφεραν οι αρχές.

Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο «ενταφιασμός» του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση