Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Eπιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και μείωση των επιτοκίων ζήτησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος


Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους πρωταγωνίστησε στη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ διημείφθησαν απίστευτοι διάλογοι και βγήκαν τα... μαχαίρια. «Πρέπει να είστε πολλαπλασιαστές και όχι διαιρέτες» είπε η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Είπε ακόμα ότι «πρέπει να μιλήσουμε για μια "νέα αφήγηση"...
Επεσήμανε πως το βασικό διακύβευμα για το 2011 είναι να στηριχθεί η απασχόληση και οι επενδύσεις και το δημοσιονομικό κομμάτι να απελευθερώσει πόρους που θα πάνε προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Παραδέχθηκε πως «το κλίμα είναι είναι κακό στην κοινωνία» ωστόσο επεσήμανε πως «αυτή τη χρονιά έχουμε κάνει πάνω από 10 μεταρρυθμίσεις και το θέμα είναι να κάνουμε την κοινωνία κοινωνό του αποτελέσματος» αφήνοντας αιχμές για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και μείωση των επιτοκίων ζήτησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. «Το μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς, χρειάζεται ανάπτυξη και ολοκληρωμένο σχέδιο που θα δείχνει πότε θα έρθει η ανάκαμψη. Ζητώ επιμήκυνση όλου του χρέους και όχι μόνο των 110 δις ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Όταν δημοσιογράφος, μετά τη συνεδρίαση παρατήρησε ότι το ίδιο ακριβώς λέει και η Βάσω Παπανδρέου, ο Παναγιωτακόπουλος εξερράγη: «Αν γινόταν αυτό που είπε στην αρχή η Βάσω θα κατέρρεε το κράτος! Θα έπαιρναν τη ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί! Η Βάσω πρώτα άφησε τη χώρα να σέρνεται πίσω από τη φημολογία και μετά ήρθε να διευκρινίσει τι εννοεί. Έπρεπε να θέσει ως προϋπόθεση τα περί συνεννόησης για την αναδιάρθρωση όχι να έρθει εκ των υστέρων!» έλεγε με ένταση.
Στα περί αναδιάρθρωσης πήρε θέση και η Τόνια Αντωνίου: «Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση έχει ανοίξει από το εξωτερικό και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από αυτό. Ας το δεχθούμε και ας ανοίξουμε τη σχετική συζήτηση να δούμε τι θα κάνουμε» είπε στον Παπακωνσταντίνου.
Ένα ακόμα εκπληκτικό διάλογο είχε η Τόνια Αντωνίου με τον «τσάρο» της Οικονομίας. Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου εξέφρασε ενστάσεις για τις αόριστες αναφορές που έγιναν κατά την παρουσίαση του Εθνικού σχεδίου. «Τι συζητάμε τώρα για ένα πρόγραμμα το οποίο δεν γνωρίζουμε. Θα το ανακοινώσεις αύριο;» ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών. Για να λάβει την εκπληκτική απάντηση: «Μπορεί»... Κάτι που δείχνει ότι δεν έχουν κλείσει ακόμη οι περικοπές των υπουργείων.
«Στο υπουργικό θα κριθούν πολλά για τον ανασχηματισμό» έλεγε συνεργάτης του Πρωθυπουργού και σημείωνε πως εφόσον εξακολουθήσουν να υπάρχουν αντιδράσεις από υπουργούς για τις περικοπές στους τομείς τους, αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στην καρέκλα τους...
Ο κ. Γιάννης Μίχας άφησε αιχμές κατά κορυφαίων «δελφίνων» λέγοντας πως το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα. «Να σταματήσουν οι διαγκωνισμοί, οι προσωπικές στρατηγικές και οι δεύτερες σκέψεις» είπε με νόημα.
Η κυρία Αντωνίου επεσήμανε ακόμη ότι στον κόσμο «υπάρχει η εντύπωση πως δεν διαπραγματευτήκαμε σκληρά το Μνημόνιο». «Ε, όχι!» αντέδρασε ο έμπειρος Νίκος Αθανασάκης, περισσότερο μάλλον για να προλάβει τυχόν «αναζωπύρωση» της σχετικής συζήτησης. «Η Ιρλανδία όμως κέρδισε μεγαλύτερο χρόνο και χαμηλότερο επιτόκιο» επέμεινε η κυρία Αντωνίου και το θέμα έμεινε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση