Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Σε δόσεις ο ΦΠΑ-Νέοι κωδικοί στο Ε1

Την απάντηση στο γρίφο της μη καταβολής ΦΠΑ, η οποία σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά που οδηγεί σε μαρασμό αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει μειώσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα, επιχειρεί να βρει το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την καταβολή ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου.



Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχύ του μέτρου από 1ης Ιουλίου και για χρονικό ορίζοντα τριών μηνών. Η πρώτη δόση θα αφορά το 40% του ποσού και οι υπόλοιπες δύο από 30%. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη, το αν θα υπάρξει μικρή προσαύξηση στην 2η και 3η δόση. 

Όπως υπολογίζεται, το μέτρο αυτό θα αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και όλες τις εταιρίες του Δημοσίου. Στόχος, πέρα φυσικά από την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο, είναι να δοθεί μια «ανάσα» στην αγορά, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μείωση του συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. Πρόκειται για κέρδη των εταιρειών που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποίησαν το νέο έντυπο E-1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο και αναμένεται να αποσταλεί το επόμενο διάστημα στους φορολογούμενους, προκειμένου να το υποβάλουν στην εφορία την Άνοιξη. 

Στο έντυπο Ε-1 της νέας δήλωσης ενσωματώνονται σε νέους κωδικούς οι αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία το 2010 και αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς, επίσης προβλέπεται διάταξη που ζητά από τους φορολογούμενους (κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) να επιβεβαιώσουν εάν υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά το 2010 καθώς σύμφωνα με την διάταξη της νομοθεσίας για παραβάσεις πάνω από 1.200 ευρώ (μη κοπή αποδείξεων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλπ) θα τους αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση