Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Το Πεντάγωνο παραχωρεί στρατόπεδα για μετανάστες

Σε υλοποίηση μιας λύσης, που από καιρό βρίσκεται επί χάρτου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των παράνομων μεταναστών, προχωρά η κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης κατασκευής φράχτη μήκους 12,5χλμ. στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο.


Όπως προβλέπεται σε τροπολογία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ “σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών” και λοιπές διατάξεις» ανενεργά στρατόπεδα που πλέον δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιούνται ως κέντρα υποδοχής παράνομα εισερχομένων μεταναστών.

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία αναγνωρίζεται ότι τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα προφανώς και δεν πληρούν στο 100% τις συνθήκες φιλοξενίας ανθρώπων ταλαιπωρημένων, και γι' αυτό προβλέπεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι και το αρμόδιο υπουργείο, θα μπορεί να προβαίνει – κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων – σε επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η λύση των στρατοπέδων για την αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων κέντρων υποδοχής εμφανίζεται στην επικαιρότητα, αφού και το 2009 είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για λίστα με 11 ανενεργά στρατόπεδα που είχε παραδοθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελληνική Αστυνομία.

Αντιφατικά τα μηνύματα από την Ευρώπη

Τα στρατόπεδα ως κέντρα υποδοχής μεταναστών φαίνεται ότι είναι το επόμενο βήμα μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί φράχτης μήκους 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο. Η πρόταση έχει προκαλέσει, πάντως, σειρά αντιδράσεων εκτός Ελλάδος, αφού γίνεται προσπάθεια το ποτάμι να παρουσιαστεί ως σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα ως ευρωπαϊκό και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, τουλάχιστον, όπως εκφράζεται από το Βερολίνο, είναι αν η εφαρμογή του μέτρου και όχι το μέτρο αυτό καθ’ αυτό θα γίνει με την τήρηση όλων των σχετικών ευρωπαϊκών κανόνων. Βέβαια, υπάρχουν φωνές, όπως της συντηρητικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung», που βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν και τον προβληματισμό τους στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, όμως, ακούγονται και δηλώσεις όπως του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει την πρόταση της Ελλάδας για τον φράχτη στον Έβρο, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτά τα σύνορα «είναι τα δικά μας, κοινά σύνορα», καθώς «από τη συγκεκριμένη μεθόριο Ελλάδας και Τουρκίας διέρχεται το 70% των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη».

Άγνωστο, τέλος, παραμένει το κατά πόσο θα επηρεάσει τη στάση ευρωπαϊκών κρατών η σκέψη της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει και πλωτά μέσα ως κέντρα υποδοχής μεταναστών, καταβάλλοντας, φυσικά, το ανάλογο – υψηλό – αντίτιμο για το ταξίδι των 4.000 ναυτικών μιλίων από το Ρότερνταμ στη Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση