Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Status update: Αρχίζει η επανάσταση...

Από τη μία τα blogs, το Facebook και το Twitter, τα οποία χρησιμο ποιήθηκαν για να συσπειρώσουν τον κόσμο και μεταδίδουν διεθνώς τα συγκλονιστικά γεγονότα που βιώνει η Αίγυπτος ακόμη και μετά το ηλεκτρονικό παραπέτασμα του Μουμπάρακ , και από την άλλη οι καμήλες να περνούν το μήνυμα του καθεστώτος


Το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ, που σαν ένα σώμα κραύγαζε «irhal, irhal» («φύγε, φύγε») κάνοντας το έδαφος να σείεται από την ένταση, οργανώθηκε χάρη στην τεχνολογία, χάρη στους μπλόγκερ και τον ηλεκτρονικό συντονισμό των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών που μέσα από το Twitter και το Facebook, μέσα από τα βίντεο, τις φωτογραφίες τους και τα μηνύματα για ανατροπή έδωσαν το σήμα αρχής. Αυτή η ομάδα μπλόγκερ, που καλούσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους στις 25 Ιανουαρίου, την «Ημέρα της Αστυνομίας», που πρόσφατα κηρύχθηκε εθνική εορτή, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια εξέγερση με έναν στόχο: την καθαίρεση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Προς μεγάλη έκπληξη όλων οι φωνές όσων κατέβηκαν στις πλατείες ήταν πάνω από 90.000, με αποτέλεσμα οι πορείες διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από την Αλεξάνδρεια ως το Κάιρο να είναι μαζικές για πρώτη φορά στα 30 χρόνια του καθεστώτος Μουμπάρακ. Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις οργής όμως βάφτηκαν με αίμα, ενώ ανάμεσα στα θύματα της κυβερνητικής προσπάθειας καταστολής της εξέγερσης ήταν και οι δίαυλοι επι- κοινωνίας. Αυτό το τόσο ισχυρό εργαλείο στα χέρια του λαού πανικόβαλε την κυβέρνηση, που κατέβασε τους διακόπτες σε πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες και κινητά τηλέφωνα, σε μια προσπάθεια να κατασταλεί η λαϊκή οργή.

Μάταια όμως, γιατί οι Αιγύπτιοι βρήκαν παράπλευρες οδούς για να στείλουν το μήνυμά τους εκεί έξω. Με τη βοήθεια φίλων σε γειτονικές χώρες που είχαν πρόσβαση σε λογαριασμούς και με ασύρματα τοπικά δίκτυα οι μπλόγκερ κατόρθωσαν να δώσουν το στίγμα τους. Ανέβασαν φωτογραφίες, πόσταραν βίντεο και τουίταραν μαζικά στέλνοντας τα μηνύματά τους παντού, και συγκεκριμένα στον Μουμπάρακ, ότι δεν μπορεί να τους φιμώσει. Αλλωστε αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε η ενημέρωση να είναι καθαρή και όχι φιλτραρισμένη από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής επικοινωνίας και δη την κρατική τηλεόραση στην οποία δεν έχουν εμπιστοσύνη.

Οι εξελίξεις πλέον ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, οι προσωπικές μαρτυρίες γίνονται αυτομάτως τίτλοι, οι φωτογραφίες δείχνουν την πραγματική κατάσταση και τα βίντεο είναι η φωνή που ενώνει. Τη στιγμή βέβαια που ο νέος Αιγύπτιος κρατά ανά χείρας το Blackberry του και στέλνει την ωμή είδηση, ένας άλλος συμπατριώτης υποστηρικτής του Μουμπάρακ εισβάλλει στην πλατεία Ταχρίρ πάνω σε άλογα και καμήλες κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια. Ταυτόχρονα το μοντέρνο με το παραδοσιακό, το ειρηνικό με το βίαιο μετατρέπονται στην επόμενη είδηση που θα ανέβει στις ιστοσελίδες και θα κάνει τον γύρο του κόσμου.

 Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης-δημοσιογράφος αποκτά μια νέα διάσταση, γίνεται ο κεντρικός ήρωας σε μια επανάσταση που δεν έχει προηγούμενο στον αραβικό κόσμο. Αυτόν ακριβώς τον όρο χρησιμοποιεί και καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου Σεντ Σάντεκ για τους μπλόγκερ της Αιγύπτου: «επαναστάτες». Σε μια χώρα όπου τα 2/3 του πληθυσμού της είναι κάτω των 30 ετών, ο καθηγητής που παρακολουθεί την εξέλιξη των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στη γενέτειρά του εκφράζει τον θαυμασμό του. «Αυτοί οι άνθρωποι σπάνε το δυσλειτουργικό σύστημα και προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό», λέει. Και δεν έχει άδικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση