Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ανάψτε το τζάκι... επωφεληθείτε από την στάχτη!

Μέρες που είναι όσοι έχετε τζάκι θα το ανάψετε για να ζεσταθείτε... Στη συνέχεια όμως μην το καθαρίσετε προτού μαζέψετε προσεκτικά τη στάχτη των ξύλων. Η στάχτη είναι ένα πρώτης τάξεως φυσικό λίπασμα για τα φυτά σας.

Η στάχτη στο χώμα ανεβάζει το ph στα όξινα εδάφη (για αυτό και δεν πρέπει να προστίθεται σε οξύφιλα φυτά όπως τα φρούτα του δάσους, τα ροδόδεντρα, οι αζαλέες, οι ορτανσίες κλπ.) και προσθέτει κάλιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία...



Η μέση περιεκτικότητα της στάχτης σε βασικά θρεπτικά στοιχεία είναι 0-1-3 (N-P-K).

Τι θα πρέπει να προσέξετε:
-Δεν πρέπει να προστίθεται στάχτη σε παρτέρια που θα φυτευτούν με πατάτες γιατί ευνοεί την προσβολή των φυτών από το βακτήριο Streptomyces scabies.
-Μπορεί να προστεθεί στον κάδο του κομπόστ ειδικά αν έχετε ρίξει μεγάλες ποσότητες πευκοβελόνων ή άλλων όξινων υλικών, οπότε και διορθώνει το ph του μίγματος.
-Όταν τη σκορπίζετε γύρω από τη βάση του φυτού απωθεί τα έντομα του εδάφους και τα σαλιγκάρια, αρκεί να μην βραχεί.
-Η προσθήκη μεγάλης ποσότητας στάχτης μπορεί να προκαλέσει την μεγάλη αύξηση του ph (αλκαλικό) και της συγκέντρωσης αλάτων στο χώμα με δυσμενείς συνέπειες για τα φυτά.
-Χρησιμοποιείτε μόνο τη στάχτη από την καύση ανεπεξέργαστων ξύλων.
-Μην ρίχνετε στάχτη μαζί με αζωτούχο λίπασμα διότι το άζωτο θα χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση