Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τα «βρόντηξε» ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος




Με ηχηρή σιωπή συνόδευσε την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών ο γενικός γραμματέας και πρώην υπουργός Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αφήνοντας και –τυπικά πλέον- «ακέφαλο» τον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό Κράτους. ..


Η κίνηση του αυτή ήταν για πολλούς, από καιρό αναμενόμενη, καθώς οι σχέσεις του κυρίου Γεωργακόπουλου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν κάκιστες αφού, επί ένα και πλέον χρόνο, ο γενικός γραμματέας παρέμενε χωρίς ουσιαστικά αρμοδιότητες και το «παιχνίδι» με τις απανωτές αλλαγές στη φορολογία γινόταν αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών και τους "εκλεκτούς" του.

Σύμφωνα με τους παροικούντες την πλατεία Συντάγματος πάντως, μόνο τυχαίος δεν ήταν ο χρόνος που επελέγη για να τα «βροντήξει» ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Η γενική καθίζηση, όπως λένε, στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, η ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η αποδεδειγμένη απροθυμία της ηγεσίας του υπουργείου να υλοποιήσει τις αλλαγές στον εισπρακτικό μηχανισμό για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ (σσ: ο κ.Γεωργακόπουλος ήταν βασικός συντάκτης του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος για τα θέματα φορολογίας) ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αιτία της αποχώρησης –για την οποία έμοιαζε ο ίδιος να προετοιμάζεται από καιρό.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, ο κ. Γεωργακόπουλος απέστειλε ή σκέφτεται να αποστείλει στον πρωθυπουργό και επιστολή με βασικές επισημάνσεις από την θητεία του στο υπουργείο, για τις αιτίες του καταποντισμού των δημοσίων εσόδων, αλλά και με προτάσεις για την ανόρθωσή του.

Ήταν κοινό μυστικό πάντως στην Καραγεώργη Σερβίας ότι από καιρό οι προτάσεις του τέως γενικού γραμματέα δεν λαμβάνονταν υπόψιν, ενώ όλοι διέκριναν και την τάση υποσκελισμού και παραμερισμού του σε όλες σχεδόν τις αποφάσεις –των οποίων όμως και εκ της θέσεώς του συχνά χρεωνόταν ή αναγκαζόταν ως τώρα να υπερασπίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση