Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

G20: Πιέσεις στην Κίνα για νομισματική μεταρρύθμιση

Πιέσεις από Παρίσι και Ουάσινγκτον δέχεται το Πεκίνο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού...συστήματος, με αποτέλεσμα να δείχνει σημάδια υπαναχώρησης στη διάρκεια της συνόδου του G20 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κινεζική πόλη Νανζίνγκ...


Ήδη από το ξεκίνημα των εργασιών της συνόδου, της οποίας προεδρεύει η Γαλλία, έγινε αισθητή η απόκλιση των απόψεων των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου του Σαρκοζί για κατάρτιση ενός προσχεδίου για την αναθεώρηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος έως το τέλος του έτους.
«Ελλείψει κανόνων, το διεθνές νομισματικό και χρηματοοικονομικό σύστημα δεν είναι σε θέση να αποτρέπει μελλοντικές κρίσεις, φούσκες στον χρηματοοικονομικό τομέα και τη διεύρυνση των ανισορροπιών», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί. «Χωρίς κανόνες και εποπτεία, ο κόσμος διατρέχει τον κίνδυνο εκδήλωσης ολοένα πιο σοβαρών και καταστροφικών κρίσεων», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το Πεκίνο βέβαια δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με τα σχέδια διεύρυνσης της μεταρρύθμισης, καθώς η Κίνα φοβάται ότι πίσω από την πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται ο στόχος της περαιτέρω απελευθέρωσης των συναλλαγών σε γιουάν και της άρσης των ελέγχων του Πεκίνου όσον αφορά στις κεφαλαιακές ροές. «Η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα είναι μακροπρόθεσμη και σύνθετη», δήλωσε ο Κινέζος αντιπρόεδρος στην εναρκτήρια ομιλία του.
Από τη μεριά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, επισήμανε ότι σε κάποιες αναδυόμενες χώρες ισχύει καθεστώς αυστηρά ελεγχόμενης συναλλαγματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο κίνδυνος του πληθωρισμού στις δυτικές οικονομίες, καθώς ενισχύονται οι πιέσεις ανατίμησης στις υπόλοιπες χώρες και εντείνεται η ανάγκη επιβολής μέτρων προστατευτισμού.

epikaira.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση