Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τιτανικός: Βακτήριο «τρώει» το διασημότερο ναυάγιο στον κόσμο


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καναδά και της Ισπανίας, ονόμασαν την απειλή που έχει να αντιμετωπίσει το κουφάρι του διασημότερου ναυαγίου στον κόσμο,«Halomonas titanicae»...
.
Σύμφωνα με δημοσίευαμ της εφημερίδας Real News, το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος3,8 χιλιομέτρων και είναι εντελώς εκτεθειμένο στα βακτήρια.
Η σύσταση του βακτηριδίου που το «καταβροχθίζει» είναι από μικροοργανισμούς που μοιάζουν με σταλακτίτη πάγου, αποτελούνται, ωστόσο, από σκουριά που κατατρώει το μέταλλο.
Τα σιδηροβόρα βακτήρια τρώνε καθημερινά περίπου 45 κιλά σίδερο από το ναυάγιο και, με το ρυθμό αυτό, σε 100 χρόνια δε θα έχουν απομείνει παρά ελάχιστα ίχνη του.
Ο Τιτανικός ήδη έχει υποστεί μεγάλη φθορά αφού στα 20 χρόνια που πέρασαν από την ανακάλυψή του, η όψη του έχει αλλάξει αισθητά: Μέρη όπως το πηδάλιο έχουν σχεδόν διαλυθεί, ενώ η πλώρη και η πρύμνη βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση…
Ακόμη και οι επισκέψεις των δυτών συντελούν στη φθορά του Τιτανικού, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές σε πολλά σημεία από υποβρύχια σκάφη. Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, εμφανείς φθορές στο μπροστινό κατάστρωμα.
Η εν λόγω ανακάλυψη των βατκηρίων ίσως μπορέσει να δώσει λύση στην ανακύκλωση ναυαγίων και μεταλλικών κατασκευών σε μεγάλα βάθη.
Αλλά μπορεί να αποτελέσει και μεγάλο πρόβλημα σε υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις όπως αγωγούς φυσικού αερίου ή άντλησης πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση