Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας


Του Βουλευτή Ηλείας Τάκη Αντωνακόπουλου

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά. Αυτό το πρόβλημα δεν χαρακτηρίζει μόνο τις αναπτυσσόμενες αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες λόγω του προβλήματος κατάχρησης αντιβιοτικών. Δυστυχώς η πατρίδας μας χαρακτηρίζεται ως «πρωταθλήτρια» στην πολυφαρμακία στην Ευρώπη...
Χαρακτηριστικά δαπανούμε για αγορά φαρμάκων ως χώρα όσα και η Ισπανία η οποία έχει τον πενταπλάσιο πληθυσμό.
Προς την  κατεύθυνση μείωσης του κινδύνου ο οποίος σχετίζεται με την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων λόγω αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει θέσει στο φετινό πλάνο δράσης του επτά προτεραιότητες οι οποίες είναι οι ακόλουθες: η πολιτική δέσμευση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, η εφαρμογή συστημάτων επιτήρησης, η διαπίστευση της ποιότητας των φαρμάκων, η ορθολογική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων, ο αποτελεσματικός έλεγχος των λοιμώξεων και η Ενίσχυση της έρευνας.
Βέβαια η Υγεία της παγκόσμιας κοινότητας δεν απειλείται μόνο από τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά αλλά συμπεριλαμβάνει και ανθρωπογενείς κινδύνους όπως το μοντέλο ανάπτυξης, που είναι εχθρικό προς το περιβάλλον, επίσης απειλείται η υγεία του από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, από την άνιση και άδικη διανομή του παραγόμενου πλούτου στον πλανήτη που αλλού οδηγεί σε υποσιτισμό και αλλού σε υπερκαταναλωτικά πρότυπα. Από την υιοθέτηση στην καθημερινότητα συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου (όπως αλκοόλ, κάπνισμα και παραβατικές συμπεριφορές). Δυστυχώς τελευταία στην παγκόσμια κοινότητα έχει αυξηθεί ο παράγοντας της ιατρογενούς νοσηρότητας (πολυφαρμακία και προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας)
Η σωστή αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων σχετίζεται με αποφάσεις που αφορά την παγκόσμια κοινότητα αλλά και με την υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός.
Ένα άλλο μοντέλο  ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο  και τις ανάγκες του είναι αυτό που θα μειώσει ή θα εξαφανίσει τους σημερινούς συστηματικούς παράγοντες κινδύνου που απειλούν την δημόσια υγεία.
Επίσης η  πρόληψη και η αγωγή υγείας πρέπει να χαρακτηρίζουν τον τρόπο  ζωής του καθενός μας 
Η 7η Απρίλη είναι Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αλλά κάθε μέρα πρέπει να είναι Ημέρα Προσωπικής Υγείας κάθε πολίτη που ζει στον πλανήτη μας ανεξαρτήτως της οικονομικού, κοινωνικού και πολιτισμικού επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση