Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Ραδιενεργές ουσίες 1.250 φορές παραπάνω από το κανονικό

Εντοπίστηκαν ραδιενεργές ουσίες, κυρίως ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδο 1.250 φορές παραπάνω από το κανονικό σε θαλάσσιο νερό κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, από τις ιαπωνικές αρχές, το οποίο ίσως να καταδεικνύει ρήγμα στον αντιδραστήρα.Η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου, μετρήθηκε στη θαλάσσια περιοχή
, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στηΦουκουσίμα, στη βορειοανατολικήΙαπωνία από την υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας.
Η υπηρεσία διευκρίνισε δε, ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο,Tokyo Electric Power Co. (Tepco).
Παράλληλα, οι ιαπωνικές αρχές εντόπισαν και οχτώ ραδιενεργές ουσίες στο στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήμα του ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.
Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στοΤσέρνομπιλ το 1986.
Καταγράφηκε δε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ.
Το καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών, ενώ δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης.
Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.
Τα επίπεδα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.
Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες.
Τρεις εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ψύξης του αντιδραστήρα αριθμός 3 εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που ήταν 10.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ανέφερε η Tepco την Παρασκευή.
Δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo σήμερα.
Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει μόνο όσους έχουν εκτεθεί σε πάνω από 100 μιλισίβερτ ραδιενέργειας, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κατ' έτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση