Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Από το Βελιγράδι στη Σιένα

Πριν από 14 χρόνια ο Ολυμπιακός είχε ξαναβρεθεί σε μια παρόμοια θέση. Τότε ήταν η Παρτιζάν, τώρα είναι η Σιένα. Το Sport24.gr ξεσκαλίζει τη μνήμη του και θυμάται μια βόλτα στο περίφημο Hotel Yugoslavia, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" ετοιμάζονται για την πιο δύσκολη εβδομάδα της χρονιάς...

Το 1997 στο δρόμο για τη Ρώμη, στην πρώτη φάση των πλέι-οφ, ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει με μια εντυπωσιακή εμφάνιση μέσα στο Βελιγράδι , νικώντας την Παρτιζάν και σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας των Σέρβων.  Χρειαζόταν μια νίκη, στο ματς που ακολουθούσε πέντε μέρες μετά (τότε η πρόκριση ερχόταν στις 2 νίκες με τους αγώνες να γίνονται Πέμπτη, Τρίτη, Πέμπτη)

Στο αεροπλάνο της επιστροφής, μέσα στη γενική ευφορία από το 0-1 και την διαφαινόμενη σίγουρη πρόκριση, ο τότε ταξιδιωτικός πράκτορας του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοκοβίνος ρωτούσε δειλά-δειλά, αν θα χρειαζόταν να κάνει κράτηση για ένα ακόμη ταξίδι στην πρωτεύουσα της Σερβίας

Ήθελε να έχει το κεφάλι του ήσυχο, σε περίπτωση μιας ισοφάρισης από την Παρτιζάν που μετά το "διπλό" στη Χάλα Πιονίρ φάνταζε, σχεδόν, αδύνατη. Ο (τότε) αντιπρόεδρος Γιώργος Σαλονίκης που πανηγύριζε με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς τον αγριοκοίταξε Το ίδιο και ο Ντούντα...

Ο Κοκοβίνος σιώπησε. Η Παρτιζάν, όμως, έκανε πράγματι το 1-1 και ο Ίβκοβιτς έτρεχε νυχτιάτικα γιατί το επόμενο πρωί, η ομάδα έπρεπε να αναχωρήσει πάλι για το Βελιγράδι. Η κατάσταση είχε αντιστραφεί πλήρως! Ο Ντούντα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα αεροπλάνο της Yat. Παραζαλισμένοι, κάποιοι από τους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού, μονολογούσαν την επόμενη μέρα κόβοντας βόλτες στις όχθες του Δούναβη, όπου βρισκόταν το περίφημο Hotel Yugoslavia (σε πλήρη...παρακμή, δυο χρόνια πριν βομβαρδιστεί σε μια αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ, τώρα έχει γίνει καζίνο) που από μακριά θύμιζε το μέγαρο της...ΕΡΤ: "Ρε τι πάθαμε; Χθες ήμασταν στο ΣΕΦ και τώρα εδώ. Πού είμαστε ακριβώς;"

Ο Ολυμπιακός, όμως, όχι μόνο δεν έπαθε το ολικό κλακάζ, αλλά με μια ακόμη πιο εντυπωσιακή εμφάνιση και το πιο σπουδαίο παιχνίδι στην καριέρα του Φράνκο Νάκιτς (19π) θριάμβευσε με 74-69, έκανε το 2-1 και έπαιρνε το εισιτήριο για την επόμενη φάση, όπου επίσης με μειονέκτημα έδρας απέκλειε τον Παναθηναϊκό με 2-0 νίκες.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Μα νομίζουμε ότι η κατάσταση είναι ακριβώς ...ίδια. Στη Σιένα, βέβαια, δεν υπάρχει  Hotel Yugoslavia, ωστόσο η ατμόσφαιρα στον Ολυμπιακό είναι, σχεδόν, παρόμοια με εκείνη του Μαρτίου του 1997. Πριν από δυο μέρες μετά το πληθωρικό 89-41, ουδείς φανταζόταν ότι μετά το τέλος του δεύτερου αγώνα θα ήταν η Σιένα, αυτή που θα είχε κάνει επί της ουσίας το αποφασιστικό βήμα. Το 82-65 των Ιταλών, στέλνει τον Ολυμπιακό τη Δευτέρα στην ιταλική μπασκετούπολη και την έδρα-κλουβί της πρωταθλήτριας της Serie A, για μια επικίνδυνη αποστολή.

Αυτά είναι τα πλέι-οφ...

Έτσι, όμως, είναι τα πλέι-οφ. Όποιος χαλαρώσει, έστω για λίγο, την πατάει τη μπανανόφλουδα και μετά τρέχει. Ο Ολυμπιακός έκατσε πάνω στις δάφνες του +48, που όπως αποδείχθηκε έκανε περισσότερο κακό σε αυτόν που το ...πέτυχε. Η συντριβή πλήγωσε αλλά και συσπείρωσε τη Σιένα, που μπήκε στο Ειρήνης και Φιλίας μασώντας σίδερα!

Οι "ερυθρόλευκοι" άδειοι από ενέργεια, είδαν τους φιλοξενούμενους να πηγαίνουν κάθε φορά πρώτοι στη μπάλα, να σαρώνουν τα επιθετικά ριμπάουντ να παίζουν την περίφημη ματς-απ άμυνά τους με το μυαλό και το κορμί τους και ελάχιστες φορές προέβαλαν αντίσταση.

Τα πλέι-οφ, όμως, είναι και για τους μάγκες. Αν ο Ολυμπιακός θέλει να προκριθεί στη Βαρκελώνη και να παίξει στο φάιναλ-φορ, πρέπει να περάσει νικηφόρα τουλάχιστον σε ένα από τα δυο ματς που θα δώσει στη Σιένα. Ό,τι δηλαδή ήθελε κι ο Παναθηναϊκός πριν από δυο χρόνια όταν επίσης είχε ηττηθεί από τη Σιένα στο δεύτερο ματς, αλλά επέστρεψε δριμύτερος πήρε τα άλλα δυο εκτός και προκρίθηκε στο Βερολίνο.

Ο πρώτος που το θυμήθηκε ήταν ο προπονητής της ιταλικής ομάδας Σιμόνε Πιανιτζάνι, που την Πέμπτη είχε να πει μόνο καλά λόγια για τους παίκτες του. Την Τρίτη δεν ήθελε να τους βλέπει, όταν στο τελευταίο τάιμ-άουτ τούς μάζεψε και είπε το εξής: "Δεν μπορώ να σας βλέπω. Μου σπάσατε τα νεύρα".

Το πιο δύσκολο ματς της χρονιάς

Ετσι, όπως ήρθε το 1-1, ο Ολυμπιακός θα μπει την Τρίτη για το πιο δύσκολο ματς της χρονιάς. Προφανώς, ο Ίβκοβιτς προετοιμάζει από τώρα το έδαφος. Πρώτα, με την ανάλυση των πολλών (μα πάρα πολλών) λαθών που έγιναν στο δεύτερο παιχνίδι, ύστερα με κάποια τρικ που θα χρειαστεί να επιστρατεύσει και σίγουρα υπολογίζοντας και στον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος έμεινε εκτός και από τα δύο πρώτα παιχνίδια.

Δεν θα είναι η εύκολη η εβδομάδα στη Σιένα. Ποιος όμως είπε ότι τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας είναι ...περίπατος; Την Πέμπτη έγιναν, όχι ένα, αλλά τέσσερα διπλά! Απόδειξη ότι σε αυτή τη διοργάνωση (όσο κι αν εμείς στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε πάντα θεωρίες συνωμοσίας) ειδικά φέτος, τίποτε δεν είναι δεδομένο.

sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση