Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

40 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες θα εξοικονομήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με τους νέους οικολογικούς λαμπτήρες...

Με τη μετάβαση σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, «οι πολίτες της Ένωσης θα εξοικονομήσουν σχεδόν 40 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (περίπου η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 11 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά,..
ή το ισοδύναμο της ετήσιας παραγωγής 10 σταθμών ηλεκτρισμού ισχύος 500 μεγαβάτ έκαστος). Για ένα συνήθη συνεπτυγμένων διαστάσεων λαμπτήρα φθορισμού, η αρχική διαφορά τιμής του λαμπτήρα αποσβένεται κατά μέσον όρο εντός 8 μηνών» αναφέρει ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγκερ.
Από την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου προκύπτει ότι...
ενώ στην ΕΕ παράγονται ευρέως βελτιωμένοι λαμπτήρες πυρακτώσεως με τεχνολογία αλογόνων, οι συνεπτυγμένων διαστάσεων λαμπτήρες φθορισμού και οι λαμπτήρες LED παράγονται κυρίως εκτός ΕΕ, ως επί το πλείστον στην Κίνα και στην Ινδία. Η Ευρ. Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι η κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις 2000-3000 ατόμων που απασχολούνται στη βιομηχανία παραγωγής λαμπτήρων (από τα 50000 άτομα που απασχολούνται στον τομέα αυτό συνολικά), καθότι δεν αναμένεται απορρόφηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία παραγωγής λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Έτινγκερ όμως σπεύδει να διευκρινίσει ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων θα συμβάλει στην οικονομία της ΕΕ, καθώς αναμένεται ότι θα αποφέρει περίπου 5 έως 10 δις ευρώ μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Σε ερώτημα σχετικά με το ποιά κράτη μέλη έχουν κάνει τα μεγαλύτερα βήματα όσον αφορά τη μετάβαση σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, η Ευρ. Επιτροπή απαντά ότι «οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν συνάψει αυτοδεσμευτικές συμφωνίες με τον κλάδο λιανικής, ώστε η σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως να ξεκινήσει περίπου ένα έτος νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον κανονισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση