Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

“Όχι” των Γερμανών σε αγορά ομολόγων από το Ευρωταμείο!

Σε αδιέξοδο η Μέρκελ από την απόφαση  της Βουλής
Αυτό που όλοι απεύχονταν έγινε πραγματικότητα!

Ήδη από τις αρχές  του περασμένου μήνα ήταν γνωστή η  πρόταση που είχε καταθέσει στη γερμανική βουλή η αντιπολίτευση και δη το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU),

μια πρόταση που θα ανάγκαζε ουσιαστικά τη γερμανική κυβέρνηση να εμποδίσει την αγορά κρατικών ομολόγων προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Με το σκεπτικό ότι  δεν μπορεί ο Γερμανός φορολογούμενος, καθώς η Γερμανία είναι αυτή που  πρακτικά συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στα κεφάλαια που διαχειρίζεται  το Ταμείο, να επιβαρυνθεί με νέο  χρέος, να πληρώσει και πάλι για να βγουν από τη δύσκολη θέση οι «άτακτοι» Νότιοι!

Οι προσπάθειες  ακόμα και της ίδιας της  γερμανίδας Καγκελαρίου να μην προχωρήσει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ήταν αλήθεια πολλές. Όπως πάμπολλες ήταν και οι «παραινέσεις» πολλών Ευρωπαίων παραγόντων, με τελευταίους χρονικά τους κυρίους Μπαρόζο και Τρισέ, προς τους Γερμανούς Βουλευτές να μην εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα.

Και εν τέλει μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης  Συνόδου Κορυφής και την σημαντική  ευελιξία που αυτές προσφέρουν στη διαχείριση της κρίσης χρέους της Περιφέρειας, πολλοί πίστεψαν ότι το θέμα «πάγωσε».

Φευ όμως, καθώς αργά το μεσημέρι της Πέμπτης η Bundestag, η γερμανική Βουλή δηλαδή, ενέκρινε την πρόταση του CSU, με αποτέλεσμα τώρα να στέλνει σε αδιέξοδο την ίδια την Μέρκελ! Πολύ περισσότερο ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης την προσεχή Παρασκευή, κι ενώ μια εβδομάδα πριν η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε δώσει τη συγκατέθεσή της  για τη αγορά κρατικών ομολόγων από το EFSF.

Οι αναλυτές λένε βέβαια πως η πρόταση της Βουλής δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, στην πράξη όμως το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει κάθε αύξηση στις εκάστοτε εγγυήσεις που θα δίνει η Γερμανία για το EFSF με κίνδυνο κάθε τέτοια ψηφοφορία να μετατρέπεται σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον κυβερνητικό συνασπισμό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση