Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κύπρος: «Στο τέλος του έτους θα ξέρουμε για φυσικό αέριο» είπε ο Χριστόφιας


Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταστεί γνωστό κατά πόσο υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Ζώνη Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης της Κύπρου.

«Μέχρι το τέλος του έτους ο κυπριακός λαός αναμένεται να γνωρίζει κατά πόσον θα είναι ιδιοκτήτης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Χριστόφιας τελώντας τα εγκαίνια μεγάλου αιολικού πάρκου κοντά στην Πάφο.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και εργάστηκε σκληρά και αθόρυβα για να πετύχει κάτι που από πολλούς μπορεί να θεωρείτο και ανέφικτο, δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble Energy για τη διεξαγωγή ερευνών και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων.
Η γεώτρηση που θα δώσει την απάντηση αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και ποιας δυναμικότητας θα γίνει σε θαλάσσια περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει ανακαλύψει 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Σε ομιλία του στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι πρόκειται για έργο-σταθμό στην πορεία για μερική απεξάρτηση του τόπου από τα συμβατικά καύσιμα.
Το έργο, ανέφερε, θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας στην Κύπρο, καθώς και στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε μέχρι το 2020 το 13% της τελικής κατανάλωσης να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής του φάσης, το Αιολικό Πάρκο παρήγαγε, από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2011, ηλεκτρική ενέργεια η οποία αντιστοιχεί με την παραγωγή 4 χιλιάδων τόνων πετρελαίου.
Πρόσθεσε ότι έχει τροχοδρομηθεί η λειτουργία ακόμη πέντε αιολικών πάρκων επιπρόσθετης συνολικής δυναμικότητας 75.5 Μεγαβάτ, η πλειονότητα των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει φέτος.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση