Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Γερμανοί έμποροι αγοράζουν χρυσά δόντια!


«Επιδρομή» Γερμανών εμπόρων μετάλλων που αναζητούν ευκαιρίες για φθηνές αγορές, από Ελληνες που είναι σε άμεση οικονομική ανάγκη, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα...Μετά τον 13ο και τον 14ο μισθό, τις συντάξεις και τα επιδόματά μας, οι Γερμανοί έβαλαν τώρα στο στόχαστρό τους και τα κοσμήματα, ακόμη και τα χρυσά μας δόντια! 


Εκπρόσωποι μεγάλων γερμανικών οίκων χρυσού αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες έμποροι μετάλλων από τη Γερμανία έχουν αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάρα πολλοί που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι έτοιμοι να πουλήσουν όσο-όσο χρυσά και ασημένια κοσμήματα. Ετσι, έρχονται στη χώρα μας, στήνουν ατομικές επιχειρήσεις και γυρίζουν από πόλη σε πόλη πετώντας φυλλάδια που αναφέρουν ότι αγοράζουν από χρυσά ρολόγια και κοσμήματα μέχρι και χρυσά δόντια με τα σφραγίσματα!

Με αυτό τον τρόπο μαζεύουν κοσμήματα σε πολύ χαμηλή τιμή και στη συνέχεια τα στέλνουν για λιώσιμο στη Γερμανία ή τα μεταπωλούν σε χρυσοχόους στο εξωτερικό. Ηδη, ύστερα από καταγγελίες, Αστυνομία και ΣΔΟΕ συνέλαβαν δύο εμπόρους οι οποίοι είχαν στήσει την επιχείρησή τους σε ξενοδοχεία και δέχονταν απελπισμένους Ελληνες που έψαχναν να πουλήσουν τα κοσμήματά τους. Οι δύο Γερμανοι αφέθηκαν ελεύθεροι πληρώνοντας ένα μικρό πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από το ΣΔΟΕ για κάποιες παρατυπίες και πλέον συνεχίζουν τη δράση τους. 

Συνελήφθη στον Βόλο
Ο πηχυαίος τίτλος των φυλλαδίων που είχαν κολλήσει στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων του Βόλου την περασμένη εβδομάδα («Χρυσή Ευκαιρία. Οίκος Χρυσού αγοράζει ακόμη και τα χρυσά σας δόντια, έστω και αν έχουν σφραγίσματα») τράβηξε την προσοχή όχι μόνο των περίεργων κατοίκων αλλά και των αργυροχρυσοχόων της πόλης, οι οποίοι έκαναν καταγγελία στην Αστυνομία και το ΣΔΟΕ. 

Ο κ. Μπέντζαμιν Σνίμπεργκερ, ο ένας εκ των δύο Γερμανών χονδρεμπόρων μετάλλου, θα συναντούσε από τις 9 έως και τις 12 Μαρτίου τους πελάτες του σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου για να αγοράσει το εμπόρευμα που θα του πουλούσαν. Οι καταγγελίες όμως των εμπόρων του Βόλου δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει τη δράση του και το πρωί της περασμένης Τετάρτης οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου με την κατηγορία της εξαγοράς χρυσού δίχως την απαιτούμενη άδεια. Από την έρευνα της Ασφαλείας διαπιστώθηκε ότι ο κ. Σνίμπεργκερ εξασκούσε το επάγγελμα του χονδρεμπόρου μετάλλων στην Ελλάδα χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τον νόμο - αδίκημα σε βαθμό πταίσματος, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Το ΣΔΟΕ έλεγξε τα στοιχεία του και διαπίστωσε ότι ο 32χρονος Γερμανός δεν είχε εκδώσει άδεια έναρξης επιτηδεύματος σε τοπικό επίπεδο όπως απαιτείται. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 800 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος. 

«Καθ’ όλα νόμιμος»
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γερμανού εμπόρου χρυσού κ. Ανδρέα Μπάκανο, ο πελάτης του είχε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειάζεται κάθε Ευρωπαίος πολίτης για να δουλέψει σε κάθε χώρα της ευρωζώνης: «Ο εν λόγω κύριος είναι νόμιμος στη Γερμανία, απλώς δεν γνώριζε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να έχει και την τοπική άδεια που απαιτείται για να κάνει τη δουλειά του. Στον Βόλο τον έπιασαν ύστερα από καταγγελίες. Σε άλλες πόλεις όπου είχε πάει δεν του έκαναν απολύτως τίποτε». 

Ο λογιστής κ. Δημήτρης Αρνατούτης, ο οποίος χειρίζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο τα λογιστικά δύο εκ των Γερμανών εμπόρων μετάλλων που έχουν κατακλύσει τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα, υποστηρίζει ότι οι πελάτες του έχουν ήδη εκδώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, έχουν ενοικιάσει γραφεία για να δηλώνουν έδρα και σε κάθε συναλλαγή τους κόβουν παραστατικά και πληρώνουν και τον απαιτούμενο φόρο.  «Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Μπέντζαμιν Σνίμπεργκερ έχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και είναι νόμιμος για να ασκεί τη δραστηριότητά του. Πληρώνει τους φόρους του και πάντα κόβει παραστατικά σε κάθε συναλλαγή του. Από την Αστυνομία όταν συνελήφθη και ελέγχθηκε διαπιστώθηκε ότι και στη Γερμανία έχει καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ δεν εκκρεμεί καμία κατηγορία εις βάρος του. Απλώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος, όπως και πολλοί άλλοι, προτίμησε να έρθει στην Ελλάδα να αγοράσει χρυσό σε χαμηλές τιμές. Ισως ο τρόπος διαφήμισής τους να φταίει για τη σύλληψη, αλλά και για τις καταγγελίες που έγιναν εις βάρος του». 

Οι αντιδράσεις 
«Εκμεταλλεύονται όσους έχουν ανάγκη» 

Ε ντονες είναι οι αντιδράσεις εμπόρων και χρυσοχόων από την επαγγελματική δραστηριότητα των Γερμανών που ήρθαν στην Ελλάδα για να μας «ξεδοντιάσουν»! Ο κ. Δημήτρης Δαρδούμπας, ο οποίος έχει κοσμηματοπωλείο στην Κοζάνη, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τόνισε: «Είναι απαράδεκτο να έρχονται αυτοί οι κύριοι και να ζητούν να αγοράσουν ακόμη και χρυσά δόντια για λίγα ευρώ. Εκμεταλλεύονται την κατάσταση της χώρας μας αλλά και των κατοίκων που αναζητούν ρευστό». 

Αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Κώστα Γεωργαντάς αναδεικνύει μια διαφορετική διάσταση του θέματος: «Προξενεί εντύπωση το πώς επιτρέπεται σε κάποιους που έχουν μια επιχείρηση με οποιοδήποτε είδος να τη μεταφέρουν σε ξενοδοχεία και να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες χωρίς έλεγχο από όλους εκείνους τους φορείς που καθημερινά βάσει νόμων έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν σε ένα κανονικό μαγαζί και να μας κάνουν φύλλο και φτερό». 

Οι πόλεις που επισκεφτήκαν 
Χρυσές μπίζνες σε σουίτες  ξενοδοχείων
Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ήρθαν στη χώρα μας και ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους, οι δύο από τους Γερμανούς χονδρεμπόρους πέρασαν από τουλάχιστον επτά πόλεις. Πρώτη ήταν η Εδεσσα, όπου νοίκιασαν σουίτα ξενοδοχείου από τις 26 έως και τις 28 Νοεμβρίου. Μετά ήταν η Κοζάνη, όπου ύστερα από καταγγελία αργυροχρυσοχόων έγινε και η πρώτη σύλληψη. Από εκεί πήγαν στο Κιλκίς. Ακολούθησε η Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη, μετά η Κατερίνη και η Λαμία, όπου και εκεί έγιναν καταγγελίες από τον εμπορικό σύλλογο και τους αργυροχρυσοχόους της περιοχής. Την περασμένη Τετάρτη σειρά είχε ο Βόλος, όπου και συνελήφθη ο κ. Μπέντζαμιν Σνίμπεργκερ. Ο άλλος Γερμανός, όπως αναφέρεται στα διαφημιστικά έντυπα, είναι ο κ. Εντμουντ Σίνγκερ και πρόκειται για ένα 50χρονο έμπορο χρυσού, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά περίπου μία δεκαπενταετία στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση