Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Χωρίς πάγους η Αρκτική θάλασσα τα καλοκαίρια, μέχρι το 2016 (;)


Πριν από τέσσερα χρόνια, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή W. Maslowski έλαβε τρομερή δημοσιότητα αλλά και έντονη κριτική με την πρόβλεψή της ότι, μέχρι το 2013, η Αρκτική δεν θα έχει πάγους τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τώρα οι ίδιοι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα βελτιωμένο μαθηματικό μοντέλο το οποίο οδηγεί στην πρόβλεψη ότι οι πάγοι της Αρκτικής θα λιώσουν πλήρως μέχρι το 2016, με απόκλιση 3 ετών, δηλαδή το αργότερο μέχρι το 2019. Η ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο European Geosciences Union (EGU)...

Το νέο μοντέλο επιχειρεί να προσομοιώσει πραγματικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της Αρκτικής θάλασσας, της ατμόσφαιρας, των πάγων και των ποταμιών που μεταφέρουν νερό στη θάλασσα. Ενα από τα σημαντικά στοιχεία που λαμβάνει υπόψη είναι και το πάχος των πάγων που επιπλέουν στην Αρκτική. Η μέτρηση αυτού του μεγέθους είναι πλέον εφικτή μέσω δορυφόρων, οι οποίοι ελέγχουν το ύψος του πάγου πάνω από την επιφάνεια. Από αυτή τη μέτρηση, οι επιστήμονες είναι σε θέση να υπολογίζουν (κατά προσέγγιση) το βάθος του πάγου κάτω από την επιφάνεια και επομένως το συνολικό πάχος του πάγων.
Η προσθήκη αυτού του στοιχείου στο μαθηματικό μοντέλο είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν τους επιστήμονες να «διορθώσουν» την αρχική πρόβλεψή τους για καλοκαιρινό λιώσιμο των πάγων μέχρι το 2013, η οποία είχε δεχτεί εντονότατη κριτική από συναδέλφους τους. Ο Maslowski είχε βασιστεί στην θεαματική μείωση του πάχους των πάγων της Αρκτικής που έλαβε χώρα το 2007.
Πάντως, υπάρχουν άλλοι επιστήμονες που θεωρούν ότι και η νέα πρόβλεψη της επιστημονικής ομάδας του Maslowski είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη. Οι επιστήμονες αυτοί τονίζουν ότι υπάρχουν άλλα μαθηματικά μοντέλα που προβλέπουν ότι οι πάγοι της Αρκτικής δεν πρόκειται να λιώσουν τα καλοκαίρια πριν από το 2040 ή το 2050.
Και ενώ η επιστημονική κοινότητα διχάζεται για το ποιο καλοκαίρι θα λιώσουν οι θαλασσιοι πάγοι, με τις συνακόλουθες συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και την στάθμη της θάλασσας, αρκετές χώρες που συνορεύουν με την Αρκτική ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις ...ευκαιρίες που θα προκύψουν. Για παράδειγμα, Ρωσία, Καναδάς και ΗΠΑ διεκδικούν η κάθε μια για λογαριασμό της τα αποθέματα υδρογονανθράκων που κρύβει ο βυθός της Αρκτικής θάλασσας...
Φωτογραφία: Dan Crosbie
Πληροφορίες: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση