Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η Πορτογαλία και εμείς: βρείτε τις διαφορές


του Σπύρου Σεραφείμ
Στο κείμενο που ακολουθεί, βρείτε τις διαφορές. Ή τις ομοιότητες.

Η είδηση που μετέδωσαν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν σαφής: Η Πορτογαλία θα υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη...
.
Την ανακοίνωση έκανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, σε διάγγελμά του στον πορτογαλικό λαό. Βοηθάω για να μπείτε στο πετσί του κειμένου εντοπίζοντας κι εγώ διαφορές ή ομοιότητες, για παράδειγμα, το διάγγελμα δεν έγινε με φόντο ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Η Πορτογαλία, λοιπόν, έγινε το τρίτο μέλος της Ευρωζώνης που ζητά τη βοήθεια των εταίρων της. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι «τρίτωσε» ή οι ελληνικές ρήσεις δεν γνωρίζονται με την ευρωπαϊκή οικονομία;

Για υπεύθυνη κίνηση έκανε λόγο ο - «kalo kouragio» - Όλι Ρεν, ενώ ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το συντομότερο δυνατόν το αίτημα. Για τη σωτηρία της Πορτογαλίας, μη νομίζετε ότι ψάχνουν και για άλλους (υπο)χρεωμένους. Η αντιπολίτευση έσπρωξε τη χώρα στο μηχανισμό, λέει η κυβέρνηση Σόκρατες, αν κι αυτό σας θυμίζει κάτι.

O υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, στο άρθρο του στην πορτογαλική Jornal de Noticias, σημείωνε πάντως πως, στην παρούσα φάση, μία απόφαση προσφυγής θα χρειαζόταν «τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών. Εκτιμώ, όμως, ότι είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι», γράφει ξεκάθαρα ο υπουργός.

Η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν ήταν θετική, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να χαρακτηρίζει την προσφυγή «βήμα υπευθυνότητας για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην  Ευρωζώνη». Εμένα, συνεχίζει κάτι να μου θυμίζει, τι μου θυμίζει, όμως;
Το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα, ανέφερε επίσης ο Όλι Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις κοστολογούν την πορτογαλική διάσωση γύρω στα 80 δισ. ευρώ.

Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το συντομότερο δυνατό το πορτογαλικό αίτημα προχώρησε ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο. Για τη σωτηρία της Πορτογαλίας, μη νομίζετε ότι ψάχνουν και για άλλους (υπο)χρεωμένους, το γράφω ξανά, για να μην παραρεξηγηθούμε.
Στη Λισαβόνα ασκούνταν τους τελευταίους μήνες ασφυκτικές πιέσεις για να ζητήσει διάσωση, αλλά ο πρωθυπουργός Σόκρατες επαναλάμβανε σταθερά σε κάθε ευκαιρία πως η Πορτογαλία δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, αφού λεφτά υπάρχουν και θα αποφύγει για όσο μπορεί την προσφυγή.
Περισσότερο ασφυκτικές κι από τις ασφυκτικές, όμως, έγιναν οι πιέσεις αυτές μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από την αντιπολίτευση και την παραίτηση Σόκρατες: Ο οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλον, υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας οδηγώντας τα κόστη δανεισμού σε δυσβάσταχτο ύψος.
Θεωρώ ότι οι ομοιότητες που βρήκατε, με αυτά που βίωσε και βιώνει η δική μας χώρα, είναι περισσότερες από τις διαφορές. Μια άλλη ομοιότητα, είναι εκείνη που σχετίζεται με τις φήμες και τις διαδόσεις: Όταν για μια χώρα ακούγεται ότι μπορεί και να διαβεί το κατώφλι του μηχανισμού στήριξης, τότε είναι σίγουρο.

Να δούμε, τώρα, αν θα υπάρξει και ποιος θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης που από τη στιγμή που θα ακουστεί το παραμικρό, όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν μια, περίπου, νομοτελειακή πορεία. Βάσει της νομοτέλειας των προθέσεων των ισχυρών της Ευρώπης, βεβαίως. Ή του πανούργου σχεδίου των Αμερικάνων που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά, όπως λένε τα σενάρια συνομωσίας. Ή των Νεφελίμ, ποιος ξέρει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση