Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Φιμώνει τη δημοκρατία η Τουρκία

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασε σήμερα ανησυχίες για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στην Τουρκία όπου πάνω από 50 δημοσιογράφοι κρατούνται και ορισμένοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού ο οποίος εδρεύει στην Βιέννη...


"Αυτή τη στιγμή 57 δημοσιογράφοι είναι προφυλακισμένοι και ο αριθμός των δικών που διεξάγονται είναι 700 έως χίλιες, οι οποίες δίκες μπορεί να οδηγήσουν στη φυλάκιση των δημοσιογράφων" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ντούνα Μιγιάτοβιτς, υπεύθυνη του ΟΑΣΕ για θέματα του Τύπου.
"Και μόνο αυτός ο αριθμών δικών θέτει ερωτηματικά όσον αφορά τις νομικές διατάξεις που αφορούν τους δημοσιογράφους στην Τουρκία και προκαλεί ανησυχίες για την αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων του Τύπου που μπορεί να βρεθούν πίσω από τα σίδερα" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η κ. Μιγιάτοβιτς ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ζητώντας από την Άγκυρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό.
Εάν η τρομοκρατία αποτελεί μια πραγματική απειλή για τις κυβερνήσεις η εθνική ασφάλεια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την παρεμπόδιση των δικαιωμάτων των ΜΜΕ, εκτιμά η κ. Μιγιάτοβιτς στην ανακοίνωσή της.
Ορισμένοι από τους 57 δημοσιογράφους συνελήφθησαν τον Μάρτιο κατηγορούμενοι ότι μετείχαν στο "δίκτυο Εργκένεκον" που επιχειρούσε να προκαλέσει χάος στη χώρα με στόχο ένα πραξικόπημα.
 Οι δημοσιογράφοι αυτοί δεν συνελήφθησαν λόγω των γραπτών τους ή των απόψεών τους αλλά λόγω "αποδείξεων που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση