Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

«100 άμαχοι νεκροί από τα πυρά της διεθνούς συμμαχίας»

Για περισσότερους από 100 αμάχους νεκρούς από τις επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας έκανε λόγο σήμερα ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραχίμ...


"Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι δυτικές κυβερνήσεις μάχονται στο πλευρό των ανταρτών. Αυτό δεν το επιτρέπει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους.

"Κρατήσαμε το λόγο μας. Έχουμε κηρύξει κατάπαυση πυρός. Απαντάμε μόνο στις αεροπορικές επιδρομές, που είναι δικαίωμά μας, ενώ οι αντάρτες στα ανατολικά επιτίθενται στο στρατό μας με την κάλυψη των αεροπορικών επιδρομών", ανέφερε.
  
Από την πλευρά των εξεγερμένων ένας γιατρός σε νοσοκομείο της Μιζουράτα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν την τελευταία εβδομάδα 109 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.300 στη διάρκεια των επιθέσεών τους εναντίον της πόλης.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της συμμαχίας διαψεύδουν τον βομβαρδισμό αμάχων.

«Ο πόλεμος δεν τελείωσε, οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων θα συνεχιστούν στη Λιβύη» επιβεβαίωσε την Πέμπτη, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δίνοντας το «στίγμα» των επιθέσων της Συμμαχίας κατά του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η όλη επιχείρηση, ο Ζιπέ απάντησε: «Θα συνεχιστεί για όσο χρόνο είναι απαραίτητο». Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «πολίτες υπήρξαν θύματα» των επιδρομών του συνασπισμού. «Επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στους στρατιωτικούς στόχους και σε τίποτα άλλο» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρούν στη Λιβύη, δεν πρέπει να ενεργήσουν πέραν της δικαιοδοσίας τους, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού «βοήθησε ν' αποτραπεί η σφαγή» στη Βεγγάζη.

Χωρίς συμφωνία ακόμα το ΝΑΤΟ

Οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν η συμμαχία θα πρέπει να συμμετάσχει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, την οποία έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωμάτες η Τουρκία είναι η χώρα που μπλοκάρει τη συμφωνία. Η Άγκυρα φέρεται να ζητεί από τις τρεις χώρες που ασκούν αυτή τη στιγμή τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη -Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ- να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις πριν αναμειχθεί το ΝΑΤΟ.

Ζητά ακόμα η συμμετοχή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κυρίως η Βρετανία και η Γαλλία αντιτίθενται στα αιτήματα της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με τους διπλωμάτες, ενώ επεσήμαναν ότι είναι αδύνατο να πουν αν και πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Στο πεδίο των μαχών

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μεσημέρι της Πέμπτης ένα λιβυκό πολεμικό αεροπλάνο, το οποίο είχε παραβιάσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά, το μεσημέρι της Πέμπτης, τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης.

Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε προηγηθεί μία νύχτα συνεχών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της συμμαχίας στη λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και σε στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή Ταζούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Το λιβυκό πρακτορείο Jana μετέδωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης «έπληξαν συνοικία με κατοικίες» και προκάλεσαν «σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση