Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Νοκ άουτ από τον πρώτο γύρο ο Σαρκοζί

Θα αποκλειόταν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα «Le Parisien». ..
Βάσει της δημοσκόπησης, τις δύο πρώτες θέσεις θα καταλάμβαναν η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν και ο σοσιαλιστής Ντομινίκ Στρος-Καν.
Η νέα αυτή δημοσκόπηση... του Harris Interactive, επιβεβαιώνει προηγούμενη που δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα την Κυριακή και έδινε για πρώτη φορά προβάδισμα στο Εθνικό Μέτωπο (FN). Τώρα, είναι η πιθανή υποψηφιότητα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος-Καν που αφήνει έξω από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό από το 2007.

Ποτέ μέχρι σήμερα υποψήφιος της ακροδεξιάς δεν εμφανιζόταν σε δημοσκοπήσεις ότι έφτανε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ακόμα και ο πατέρας της σημερινής αρχηγού του FN, ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν δεν θεωρείτο φαβορί για τον δεύτερο γύρο, αν και το 2002 τα κατάφερε, αφήνοντας τρίτο τον Λιονέλ Ζοσπέν.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνει ποσοστό 24% (+1% από την προηγούμενη δημοσκόπηση), ο Στρος-Καν 23% και ο Σαρκοζί 21%. Σε περίπτωση που υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ο πρώην αρχηγός του Φρανσουά Ολάντ, και πάλι η Λε Πεν έρχεται πρώτη με 24%, αλλά στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σαρκοζί με 21% και στην τρίτη ο Ολάντ με 20%.

Η δημοσκόπηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας. Η Αριστερά ρίχνει στον Σαρκοζί την ευθύνη για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος και οι Σοσιαλιστές τον κατηγορούν ότι το ευνοεί, πολλαπλασιάζοντας τον τελευταίο καιρό τις αναφορές στις χριστιανικές ρίζες της Γαλλίας, ενώ το κόμμα UMP ζητεί δημόσιο διάλογο για την εκκοσμίκευση και το Ισλάμ.

Οι στενοί συνεργάτες του Γάλλου προέδρου υποβάθμισαν τη σημασία και την αξιοπιστία των δύο αυτών δημοσκοπήσεων λόγω της αμφίβολης υποψηφιότητας του Στρος-Καν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει διορία μέχρι το φθινόπωρο του 2011 για να επιλέξει τον υποψήφιό του.

Η δημοσκόπηση έγινε ηλεκτρονικά στις 5 και 6 Μαρτίου σε δείγμα 1.347 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση