Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Ιαπωνία ζει τον χειρότερό της εφιάλτη

Σεισμός 9 Ρίχτερ, τσουνάμι ύψους 10 μέτρων, πυρηνικές εκρήξεις… Αν κάποιος έβλεπε μία ταινία με τέτοια υπόθεση προφανώς θα μίλαγε για το πιο παρατραβηγμένο σενάριο στην ιστορία του κινηματογράφου. Η πραγματικότητα όμως αυτή τη φορά στην Ιαπωνία ξεπέρασε κάθε σενάριο και κάθε ανθρώπινο εφιάλτη…


Τις τελευταίες ώρες η αγωνία όλων στρέφεται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες που μοιάζουν με θηρία που βρυχώνται. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος, στο κτίριο του αντιδραστήρα 3 στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα σημειώθηκαν δύο νέες εκρήξεις με αποτέλεσμα 6 άνθρωποι να τραυματιστούν. Σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power, ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή, ωστόσο πλέον οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αποφύγουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα.

Μάλιστα οι φόβοι εντείνονται από το γεγονός ότι το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται και στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Οι αντιδραστήρες Νο.1 και Νο.2 του πυρηνικού σταθμού υπέστησαν αντίστοιχες βλάβες, που προκάλεσαν εκρήξεις στα κτίρια που στεγάζουν τους δύο αντιδραστήρες. Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους.


Των εκρήξεων είχε προηγηθεί ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ για τον οποίο εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγο μετά.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το έργο των σωστικών συνεργείων. Μόνο σε δύο ακτές της περιοχής Μιγιάκι βρέθηκαν 2.000 πτώματα αγνοουμένων. Πρόκειται για τη χερσόνησο που δέχθηκε τη τα πλέον σφοδρά πλήγματα από το τσουνάμι που προκάλεσαν τα 9 Ρίχτερ. Ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία αυτή, Τακέουτσι Ναότο, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ ότι "δεν έχει καμία αμφιβολία" ότι οι νεκροί στο Μιγιάγκι θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι. Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 5.200, εν μέσω φόβων για σοβαρό δυστύχημα στα χτυπημένα από την καταστροφή πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής.

Την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση της κατάστασης, ενισχύει η προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.

Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

"Περίπου 380.000 άνθρωποι έφυγαν από τις πληγείσες περιοχές και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια", ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). "Οι αρχές μετακίνησαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα", προσθέτει το Ocha.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση