Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Εξερευνώντας τον Βιότοπο της Καφέ Αρκούδας


Η Καλλιστώ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Pindos-Grevena «Εφαρμογή δράσεων διαχείρισης για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοτόπου προτεραιότητας μαύρης πεύκης», σχεδίασε και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Γρεβενών. Τα προγράμματα αυτά, τα οποία μπορεί να είναι πολυήμερα ή μονοήμερα, έχουν ως βασικό στόχο την εξοικείωση των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου καθώς και με το είδος σύμβολο της περιοχής τους, την αρκούδα...


Ιδιαίτερα τα πολυήμερα προγράμματα, που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να συνδυάσουν την τυπική με την εμπειρική μάθηση, έχουν ως βασικό στόχο την ενεργό εμπλοκή των μαθητών και σε ζητήματα διαχείρισης των περιοχών αυτών. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές καλούνται μεταξύ άλλων να αποτυπώσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής τους και να προτείνουν συγκεκριμένες διαχειριστικές δράσεις.
Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Γρεβενών δημιούργησε μία πρωτότυπη ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή, που απευθύνεται τόσο στους μαθητές και τους δασκάλους τους που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα, όσο και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το Νομό Γρεβενών.
Με τη βοήθεια μιας μικρής αρκούδας, η οποία αποτελεί και τον οδηγό των μαθητών στην περιήγησή τους στο νομό Γρεβενών, θα μπορέσουν τα παιδιά μέσα στην τάξη να μάθουν πολλές πληροφορίες αφενός για την ίδια την αρκούδα, η οποία αποτελεί εμβληματικό είδος του νομού, και αφετέρου για τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές της περιοχής, τα δάση, τα ποτάμια, τους οικισμούς, τα γεφύρια, αλλά και το καθεστώς προστασίας τους.
Η περιήγηση γίνεται μέσω ενός χάρτη, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύει τον ενδιαφέρον των μαθητών. Η αρκούδα-οδηγός, διασχίζοντας το νομό θα μας ταξιδέψει μέσα από τις τέσσερις εποχές, στα Μαστοροχώρια, τον Ποταμό Βενέτικο, τη Βάλια Κάλντα, τον Όρλιακα, το Σμόλικα και τη Βασιλίτσα. Σε κάθε στάση της αρκούδας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλές πληροφορίες μέσα από κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.Το συγκεκριμένο υλικό θα παραχωρηθεί σε κάθε σχολείο που θα λάβει μέρος στα παραπάνω προγράμματα, ενώ μπορεί κάποιος να κατεβάσει την εφαρμογή και από την ιστοσελίδα του προγράμματος στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.pindoslife.gr/.
Αν θέλετε και η δική σας τάξη να συμμετέχει στα προγράμματα αυτά, επικοινωνήστε με την Καλλιστώ στο 2310252530. Τα προγράμματα αφορούν σχολεία μόνο του νομού Γρεβενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση