Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Γράφει η :
Κατερίνα Παντινάκη


Μία αλλαγή που ήρθε να φέρει τα πάνω - κάτω και να ανατρέψει νοοτροπίες ετών αλλά και καθημερινές συνήθειες των πολιτών αποτελούν τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόσθηκαν στην χώρα μας από την 1η Ιουλίου...

Σύμφωνα με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κτλ.), σε κλειστούς χώρους αναμονής, σε αεροδρόμια, σταθμούς και λιμάνια, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ωστόσο, σε ότι αφορά τα καταστήματα ο νόμος προβλέπει για τα καταστήματα άνω των 70τμ να υπάρχουν διαχωρισμένοι χώροι καπνιζόντων με ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού, ενώ για τα καταστήματα που είναι έως 70τμ υπάρχει η επιλογή χαρακτηρισμού αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη.
Τα πρόστιμα που αναμένονται να δοθούν στους καταστηματάρχες σε περίπτωση παραβίασης του νόμου, είναι 1.000 Ευρώ στην πρώτη παράβαση, 2.000 Ευρώ στην δεύτερη παράβαση, ενώ στην τρίτη παράβαση προβλέπεται έως 3 μήνες απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, ενώ στην περίπτωση που δεν πωλούν τέτοια προϊόντα, το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 Ευρώ και αγγίζει τις 20.000 Ευρώ. Στους καταναλωτές, τα πρόστιμα ανέρχονται από 50 έως 500 Ευρώ.
Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Αμβραμόπουλος πριν λίγες μέρες, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα νέα αυτά μέτρα σαφώς και θα φέρουν δυσκολίες, τριβές, αντιδράσεις από μειοψηφίες ακόμα και επιθέσεις από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και διάφορους κύκλους που δεν θέλουν η χώρα μας να κάνει αυτό το βήμα μπροστά.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, μόνο το 10% των Ελλήνων δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να κόψουν το κάπνισμα, ενώ, το 60% των καπνιστών τάσσονται υπέρ των νέων αντικαπνιστικών μέτρων. Ακόμη, η γενικά εικόνα δείχνει ότι τα πράγματα δύσκολα θα αλλάξουν στην χώρα μας, αφού η νεολαία, λόγω της αντιδραστικότητας που την διακρίνει, δεν προτίθεται να «κόψει το κάπνισμα» στους χώρους διασκέδασης.

ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στην Βρετανία και στην Ιρλανδία υπάρχει πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους του εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Στην Γερμανία υπάρχει πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε 8 κρατίδια της, ενώ στα υπόλοιπα έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι για τους καπνίζοντες. Το αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων στα μπαρ και στα εστιατόρια στο 5%.
Στο Βέλγιο ο νόμος προβλέπει ότι το κάπνισμα επιτρέπεται στα καταστήματα μόνο στην περίπτωση που το 70% του τζίρου προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από πώληση αλκοόλ.
Στην Ιταλία ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει στα καταστήματα ειδικό χώρο εμβαδού έως 20% για τους καπνιστές. Ωστόσο μόνο το 1% έκανε χρήση της δυνατότητας αυτής, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και η εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων στο 11%.
Στην Ισπανία, οι καταστηματάρχες σύμφωνα με τον υπάρχον νόμο έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα είναι καπνιζόντων ή μη όταν το κατάστημα τους είναι μέχρι 100τμ. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι υποχρεωμένοι να διαμορφώνουν στα καταστήματα τους ειδικούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση