Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Εύσημα στους συνεταιρισμούς


Από τον Πρωθυπουργό στη χθεσινή ημερίδα του Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης

«Η φράουλα στην Ηλεία, ο κόκκινος χρυσός της Μανωλάδας και της Βάρδας κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους αφού αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε, και οργανώθηκαν συλλογικά οι παραγωγοί σε Ομάδα»...

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης με θέμα «Η ελληνική γεωργία καινοτομεί».
«Πρέπει να πάμε σε καινοτόμες και αειφόρες πρακτικές προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και τους πόρους που θα διαθέσουμε αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας γιατί πιστεύουμε βαθιά, ότι η ελληνική γεωργία μπορεί να δώσει απάντηση ως θεμελιακή συμβολή στους επόμενους εθνικούς στόχους. Όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση αλλά στην επανάκαμψη του ελληνισμού συνολικά την ευημερία», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα Αγροτικών Συνεταιρισμών και προϊόντων όπως αυτό της φράουλας στην Ηλεία υπογραμμίζοντας ότι τέτοια παραδείγματα «αποδεικνύουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε».
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Οι νέοι άνθρωποι αναρωτιούνται; Υπάρχει προοπτική γι’ αυτό τον τομέα ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε; Το δικό σας παράδειγμα αποδεικνύει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Έχετε δείξει για παράδειγμα με τον Συνεταιρισμό του Βελβενδού και την Κοινοπραξία που δημιουργήσατε ότι πρέπει να στραφούμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα που δεν μπορούμε να επιτύχουμε για διαφόρους λόγους ως χώρα. Άλλο παράδειγμα είναι τα σπαράγγια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχελώος που εξάγονται στο σύνολό τους σχεδόν στην Γερμανία, ή το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού στην Λέσβο που έχει κατακτήσει με την ποιότητα των προϊόντων του την αγορά της Κίνας ή τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Πίνδου που εξάγει προϊόντα σε όλα τα Βαλκάνια. Τα σαλιγκάρια, το καρπούζι το πιο πρώιμο υπαίθριο καρπούζι της Ευρώπης στην περιοχή της Τριφυλίας το οποίο έχει γίνει με συστηματική δουλειά 25 ετών και με συνεργασία επιστημονική και βεβαίως και με την βοήθεια του κράτους. Η φράουλα στην Ηλεία, ο κόκκινος χρυσός της Μανωλάδας και της Βάρδας κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους αφού αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε, και οργανώθηκαν συλλογικά οι παραγωγοί σε Ομάδα».
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Κουτσούκος, ο ειδικός γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο ΥπΑΑΤ, κ. Β. Διβάρης, ο γ.γ. γραμματέας του υπουργείου κ. Κανελλόπουλος, στελέχη των υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, αγρότες, βουλευτές και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών από την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση